Manisa’nın Soma ilçesinde 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasının altıncı duruşması dün görüldü. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde 6'sı tutuklu 46 sanığın yargılandığı davada, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ait Eynez maden ocağının bazı bölgelerinde işçilerin ulaşacakları yere 200 metre sürünerek gittiği belirtildi. Üstelik 130 kg. ağırlığındaki malzemeleri de oradan geçirmelerinin istendiği ifade edildi.

Sürünüyorduk!
Eynez'de 2011 yılında işe başladığını dile getiren işçi tanık Yaşar Güven, bazı bölgelerde çalışmanın çok zor olduğunu belirterek, "200 metre sürünerek geçtiğimiz yerler vardı.

130 kg.'lık malzemeleri oradan geçirmemizi istiyorlardı” şeklinde konuştu. Güven ayrıca madende 8 saatte dört tane toz maskesi kullanmaları gerektiğini, ama bazen bir tane kullandıklarını, bazen de hiç maske alamadıklarını söyledi.

Katil çelişkide saklı
Tanık olarak dinlenen diğer işçi Ercan Çetinyılmaz ise madene çakmak sokulmamasının yasak olduğunu ama dizel makinelerin çalıştırıldığını söyleyerek “bu bir çelişki değil midir?" diye sordu. Çetinyılmaz, ayrıca faciadan dört beş ay önceye kadar anormal bir ısı artışı yaşandığını, en serin olması gereken bölgelerin dahi çok ısındığını ifade etti.

Kaynak: Birgun.net