Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, ülkelerinde 5 yıldan beri devam eden iç savaştan kaçıp Adana'ya yerleşen Suriyeli doktorların izinsiz muayenehane açıp, hizmet verdiklerini belirledi. İl Sağlık Müdürlüğü ile temasa geçen polis, sığınmacıların yoğun yaşadığı Meydan, Gülpınar ve Dumlupınar mahallelerinde 8 adresin tıp merkezi ve ruhsatsız muayenehane olarak kullanıldığını saptadı.

ÖNCEDEN KASAP DÜKKANIYMIŞ
Sağlık Bakanlığı görevlileri ve eczacılardan oluşan ekipler, polis ile birlikte adreslere baskın yaptı. Kısa süre öncesine kadar kasap dükkanı olarak kullanılan, ancak Suriyeli doktor tarafından kiralanıp muayenehane haline getirilen işyeri, bitkisel ürünler satış yeri adı altında çalışan eczaneler ekipler tarafından basıldı. Sağlık hizmeti verilmesi gerekirken, sağlıksız ortamlarda hasta muayene eden doktor ile kendilerini şifacı olarak tanıtanların işyeri açma izinleri olmadığı anlaşıldı.

HASTALAR SIRA BEKLİYORDU
Dış cephe sıvaları dökülmeye yüz tutmuş, boyasız bir binanın zemin kat girişinde Arapça tabela bulunan iş yerinin ise 'ağız-diş ve çocuk sağlığı' olarak hizmet verdiği anlaşıldı. Merdiven altı tıp merkezine giren ekipler, 10'un üzerinde erkek, kadın ve çocuk hastayı tedavi için sıra beklerken buldu. Binanın laboratuvar olarak kullanılan odalarında çöpler arasında hastalara takılmayı bekleyen diş protezleri ve kalıplar çıktı. Odalardan birinde ise ele geçirilen ilaçlardan küçük bir eczane olduğu anlaşıldı.

DOKTOR OLMAYAN KADIN DOĞUM UZMANI
Ekiplerin baskın düzenlediği başka bir evde ise kadın doğum uzmanı olarak hizmet verdiği belirlenen Suriyeli genç bir kadın, "Ben doktor değilim, hasta kabul etmiyorum. Kendileri geliyor" diye savunma yaptı.
Çalışma izni olmadan merdiven altı sağlık hizmeti veren Suriyeli doktor ile kendilerini şifacı olarak tanıtan 7 kişi ekiplerce gözaltına alındı. İşyerlerindeki aramalarda, küçük çaplı bir sağlık merkezi açılacak kadar tıbbi malzeme ile 2 kamyonet dolusu ilaç ele geçirildi. Gözaltına alınan doktor ve şifacılar sağlık kontrolünün ardından ifade için Adana Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Kaynak: Birgun.net