ZEYNEP YÜNCÜLER
[email protected]
@yunculerzeynep

Suriye’de 2011 yılında başlayan savaştan kaçıp Türkiye’ye gelen sığınmacılar, hayatlarını devam ettirmek için birçok sorunla karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Özellikle, yaz mevsimine geçilmesiyle mevsimlik tarım işçiliğine dahil olan, Suriyeli sığınmacılar toprak sahipleri tarafından ‘ucuz iş gücü’
olarak görüldüğü için sömürülüyor; düşük ücretle, sigortasız ve güvencesiz çalıştırılıyor.

Yemek molası bile yok
Gediz Nehri Havzası etrafında, yaklaşık 5 bin hektarlık tarım alanın yer aldığı İzmir Foça’da yer alan Gerenköy’de tarım işçilerinin çoğunluğu Suriyeli sığınmacılardan oluşuyor. Gerenköy’ün hemen bitiminde yer alan Maltepe Köyü’nün girişindeki soğan tarlasında çalışan iki Suriyeli aile de hayatlarını tarım işçiliği yaparak sürdürmeye çalışıyor. Suriye’nin Kamışlı şehrinden 6 ay önce IŞİD vahşetinden kaçtıklarını belirten Suriyeli bir kadın Eskişehir’de lince, hakarete uğradıktan sonra İzmir’e geldiklerini ve geçimlerini sağlamak için ailece tarım işçiliğine başladıklarını ifade etti. Suriyeli kadın şöyle devam etti: “Evimiz, işimiz vardı, savaşta hepsini kaybettik.

Eşimi savaşta kaybettim. Eşim bana kuma getirmişti. O kadından da bana 3 çocuk kaldı. Benim de 2 çocuğum var. 5 çocuk da burada benle soğan topluyor. 12 saat durmadan, yemek molası bile vermeden burada soğan topluyoruz. Çünkü çalışma durumumuzda öğle yemeği yok. Akşam iş bitince kendi yemeğimizi yiyiyoruz. Ya da çalışırken çok acıktığımızda kendi kazandığımız parayla aldığımız ekmekleri yiyoruz.”

Çuval başına 4 TL
Günlük belli bir yevmiyeleri olmadığını belirten Suriyeli kadın “Toprak sahibi, topladığımız 1 soğan çuvalı başına 4 TL ödüyor, çoluk çocuk durmadan çalışıyoruz. Urfalı mevsimlik tarım işçisi olan bir aile sayesinde bulduk bu işi” dedi.

6 ay boyunca Maltepe Köyü’nde tarım işçiliği yapacaklarını belirten Suriyeli kadın, toprak sahibi tarafından sigorta taleplerinin kabul edilmediğini de belirtti.

1-14 yaş arası 30 çocuk
Söz konusu tarım arazinde yaşları 1 ile 14 yaş arasında olan 30 Suriyeli çocuk da ailesinin yanında günde 12 saat soğan toplayarak yaşam mücadelesi veriyor.

Kaynak: Birgun.net