HÜSEYİN ŞİMŞEK [email protected]

ABD ve Rusya, Suriye'de ateşkesin 27 Şubat'ta başlaması konusunda anlaştı. Anlaşmaya BM'nin terör listesinde bulunan El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi ve IŞİD gibi örgütler dahil edilmedi. Ateşkes kararının bölgedeki olası sonuçlarını Bilkent Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Berk Esen değerlendirdi. Berk Esen, “IŞİD ve El Nusra dışında herhangi bir gruba saldırı düzenlenmesini yasaklayan anlaşma sonrası Türkiye, YPG’ye tek bir kurşun bile sıkamaz” dedi. Ateşkes ile Türkiye’nin artık YPG’ye top atışı yapmasının mümkün olmayacağını ifade eden Berk Esen, “Ateşkesten sonra Türkiye, YPG’ye tek bir kurşun bile sıkamaz. Asker, YPG mevzilerini bombalamayı sürdürürse IŞİD ve El Nusra’yı koruyormuş algısı uluslararası alanda sabitlenecektir. Çünkü Rusya ve YPG’nin saldıracağı tek grup, ateşkes dışarısında kalan IŞİD ve El Nusra olacak” dedi. Suriye’de yaşanan iç savaşa birçok silahlı grubun ve uluslararası gücün müdahil olması nedeniyle ateşkesin uzun süremeyeceğini savunan Yrd. Doç. Dr. Berk Esen, şiddeti bir süreliğine de olsa durduracağı için olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Esen, “Rusya ve ABD kendi müttefiklerini ikna etmiş olsa bile bu ateşkesin IŞİD ve El Nusra’yı kapsamadığı için çok uzun vadeli olmasını beklemiyorum” diye konuştu.

Iraklaşmış bir Suriye
Bir kısmında ABD’nin desteklediği Kürt yönetiminin olması, mezhep çatışmaları ile uğraşması ve iç savaştan yıpranması nedeniyle Suriye’nin Irak’a benzediğini söyleyen Berk Esen, “Ateşkes, politik sürecin başlamasına vesile olacaksa bu herkes için olumlu olabilir. Ancak uzun vadede olumlu bir durumdan söz edemeyiz. Irak’ın 2003 yılından beri hala parçalarını birleştiremediğini görüyoruz. Iraklaşmış bir Suriye için de bu ateşkes yalnızca kısa vadede işe yarar” ifadelerini kullandı.
Anlaşmayla AKP’nin Suriye’ye ilişkin planlarının suya düştüğünü ifade eden Esen, “Rejim, dört senede kaybettiği topraklarını Rusya sayesinde kısa sürede geri aldı. YPG de bölgede ilerliyor. Ateşkes ile rejim ve YPG, kazandığı toprakları elinde tutmuş olacak. Türkiye’nin destek verdiği diğer gruplar açısından da kötü bir gelişme oldu. AKP’nin bölgeye ilişkin planları da suya düştü. Rusya’nın ve ABD’nin ateşkeste acele etmesinin bir nedeninin de AKP’nin yaptığı bombalamalar olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Harita değişebilir vurgusu
Ateşkesin başladıktan sonra herkesin elinde bulundurduğu toprağı koruyacağını ifade eden Esen, bu nedenle rejim ve YPG’nin Cuma gecesine kadar saldırılarını yoğunlaştırabileceğini ve haritada ateşkes saatine kadar küçük de olsa değişiklikler olabileceğini söyledi. Başbakan Davutoğlu’nun Suriye'ye ilişkin yaptığı “Eğer bugün rejim ülkenin tüm topraklarını kontrol edemiyorsa bu Türkiye’nin sayesindedir. Bu desteği sürdüreceğiz” açıklamalarını da değerlendiren Berk Esen, “Bu açıklama, uluslararası bir suçun itirafıdır. İlerleyen dönemlerde hükümet bu açıklamalar ile çok zor durumda kalabilir. Dış ülkeleri olduğu kadar Türkiye’de yaşayan insanları da rahatsız edici bir açıklama” dedi. Hüseyin Şimşek

Kaynak: Birgun.net