Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye’deki çatışmalarda 18 Mart 2011’den bu yana 301 bin 781 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ölenlerin 86 binden fazlasının sivil olduğunu belirtti. İç savaşta yaşamını yitirenlerin 15 bin 99’unun çocuk, 10 bin 18’inin ise kadın olduğu ifade edildi. Ölen Suriyeli “muhalif” sayısı 52 bin 359, Suriyeli asker sayısı ise 59 bin 6 olarak açıklandı.

4 bin kişinin kimlikleri tespit edilemedi
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin açıklamasında; Irak, İran ve Lübnan gibi ülkelerden gelen Suriye devleti yanlısı savaşçılardan da 48 bin 48’inin öldüğü iddia edildi.

IŞİD ile El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi’nden (Yeni adıyla Fetih el Şam Cephesi) de 52 bin 31 kişinin öldüğü duyuruldu. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ölenlerden 3 bin 645’inin ise kimliğinin belirlenemediğini belirtti.

Çavuşoğlu: Rejim ateşkesi bozdu
Suriye’de ABD ve Rusya’nın öncülüğünde varılan anlaşma uyarınca bir haftalık ateşkes sağlanmıştı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, pazartesi akşamdan beri herhangi bir sivil ölümü yaşanmadığını aktarırken, cihatçılar ordu birlikleriyle Rusya’nın saldırılarında çok sayıda kilinin yaşamını yitirdiğini iddia etti.

Ancak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’nin ateşkesi ihlal ettiğini belirtti. Antalya’da konuşan Çavuşoğlu, “Öyle görünüyor ki özellikle rejim, bu ateşkese riayet etmek istemiyor. Ateşkes ilan edilir edilmez rejim ateşkesi bozdu. Uyarılar yapıldı, inşallah bu ateşkesin kalıcı olması için herkes üzerine düşeni yapar. Aynı şekilde bize tehdit oluşturan IŞİD ve PYD ile mücadelemizi sürdürüyoruz. Özellikle sınırımızın öteki tarafından sürekli roket gönderen IŞİD’in temizlenmesi için ÖSO’ya destek veriyoruz. IŞİD’e karşı güvenliğimiz için bu şarttır. Uluslararası sistemden kaynaklanan bir haktır. Diğer taraftan diğer terör örgütleriyle de mücadele ediyoruz.”

Kaynak: Birgun.net