Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Halep'in cihatçıların elindeki kesimlerinin kuşatma altında tutulduğu iddialarını reddetti. Esad ayrıca, kimyasal silah kullanıldığı iddialarını da kabul etmedi.

Kimyasal silah kullanmanın sivilleri "teröristlerin" kucağına atacağını söyleyen Beşar Esad "ABD ve Türkiye'nin teröristleri desteklemeye son vermesi halinde, ülke dışına kaçan Suriyelileri iki ay içinde geri kabul edeceğini belirtti.

BBC Türkçe'nin haberine göre Esad, geçen Cumartesi günü 60 Suriye askerinin öldüğü saldırıların "kaza olmadığını" da söyledi.

Suriye lideri ülkesindeki savaşın "başka ülkelerin fonladığı küresel bir çatışmanın parçası olduğu sürece devam edeceğini" vurguladı.

Associated Press Haber Ajansı'nın yayınına katılan Esad, "Küresel ve bölgesel çatışmanın parçası olarak gördüğünüzde, kontrol edemediğiniz çok fazla dış etken olduğunda, savaş devam edecektir" dedi.

Beşar Esad, geçen Pazartesi günü yardım konvoyuna düzenlenen saldırının arkasında Rusya'nın olmadığını söyledi.

Esad "O konvoylar militanların bölgesindeydi. Teröristlerin kontrolündeki bölgede. Önce onları, bu konvoyların güvenliğinden sorumlu teröristleri suçlamalılar. Ne olduğu hakkında bir fikrimiz yok" dedi.

Bu arada, BM Suriye Özel Temsilci Yardımcısı Remzi Ezzeldin Remzi, Suriye'deki barış sürecini destekleyen ülkelerin, ateşkes anlaşmasını kurtarmalarını ve haftalar içinde barış görüşmelerine geri dönmelerini umduğunu söyledi.

Remzi, ABD ve Rusya'nın bugün New York'ta ikinci kez toplanacak Uluslararası Suriye Destek Grubu (ISSG) ülkelerinin desteğine sahip olduğunu belirtti.

Remzi "Ateşkesin görüşmelerin yeniden başlamasına çok yardımcı olacağı açık. ISSG toplantısındaki amaç da bu" dedi.

Öte yandan, Halep'in gece saatlerinde cihatçıların elindeki kesimlerine aylardır görülen en yoğun hava saldırılarının düzenlendiği belirtildi.

Bir AFP Haber Ajansı Muhabiri, uçakların gece yangın bombaları attığı bütün bir sokağın alevler içinde kaldığını söyledi.

Kaynak: Birgun.net