BirGün Ankara

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, 22 Temmuz 2015’te Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde, çözüm sürecinin de resmi olarak bitmesine neden olduğu ifade edilen ve iki polisin yaşamını yitirmesi ile sonuçlanan suikastı Meclis gündemine taşıdı.

HDP’nin 7 Haziran seçimlerinden büyük bir başarı ile çıkmasının koalisyon hükümeti kurulması gerekliliğini ortaya çıkardığını belirten Baluken bu sürecin, Erdoğan’ı ve AKP’yi iktidarlarını nasıl koruyacağı yönünde düşünmeye ittiğini söyledi. Baluken, 30 yıllık çözümsüzlük politikasının tekerrür etmesi ile var olan sorunların bu nedenle derinleştiğini ifade etti.

“Çatışmaların gerekçesiydi”

Suruç’ta 33 kişinin katledilmesinin ardından Ceylanpınar’da iki polis memurunun evlerinde öldürülmesini hükümetin aylarca çatışmalara devam etme gerekçesi olduğunu hatırlatan Baluken, olayın aydınlatılması için AKP tarafından yeni bir adım atılmadığına dikkati çekti.

Baluken, Ceylanpınar’da gerçekleşen olaydan sonra çatışmaların büyük bir hız kazanması sonucu bugüne kadar binlerce insan yaşamını yitirdiğini belirterek, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası sürdürülen FETÖ operasyonları ile Ceylanpınar olayı arasında ciddi ilişkiler tespit edildiğini, bu kapsamda Ceylanpınar Davası dosyasına bakan hakimin ihbarla FETÖ soruşturmasından tutuklandığını ifade etti. HDP Grup Başkanvekili Baluken, ihbarda bulunulan telefonun sahibi T.B.’nin kardeşi Ramazan B’nin FETÖ operasyonları kapsamında Urfa’da tutuklandığını, T.B.’nin diğer kardeşi Mithat B’nin ise FETÖ Urfa koordinatörü olarak aranmakta olduğunu ve dava için çok önemli olan HTS kayıtlarının savcının talimatıyla yok edildiğini açıkladı.

Baluken, siyasetin seyrini değiştiren ve binlerce yurttaşın yaşamını yitirmesine sebep olan Ceylanpınar’da iki polis memurunun yaşamını yitirmesi ile sonuçlanan söz konusu olayın TBMM iradesinde araştırılması için bir Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Kaynak: Birgun.net