ZEYNEP KURAY / [email protected]

Nezahat Bitmiş, Sur’un yasaklı mahallelerinden biri olan Savaş Mahallesi’ni terk etmemek için tam 70 gün direndi. Mahalleden çıkamayan felçli komşusunu koruma altına alan Bitmiş, yaşadıklarını BirGün’e anlattı. Geçici olarak Bağlar ilçesine yerleşen Bitmiş, devletin Bağlar’da da “Bağlar’ı boşatın” anonsları yaptığına dikkat çekti.

6 çocuk annesi 59 yaşındaki Nezahat Bitmiş, Sur’da yasaklı olan 6 mahalleden biri olan Savaş Mahallesi’ni en son terk edenlerden. İskenderpaşa Mahallesi’nde tanıştığımız Bitmiş, tam 70 gün felçli olan komşusuyla birlikte evinde yaşam mücadelesi verdi. Mahallesinin gün be gün harabeye dönüşmesine tanıklık eden Bitmiş, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Tüm mahalle evlerinden çıkarken ben çıkmayı kabul etmedim. Çocuklarımı ve eşimi gönderdim, ben ise mahalleden çıkamayan felçli komşumla birlikte evde kaldım. Tam 70 gün direndik. Elektriğimiz yoktu, suyumuz azdı. Dışarıya kesinlikle çıkmıyorduk. Devlet evin içinde bir gölge fark etse o evi tarıyordu. Çok şiddetli çatışmalar yaşanıyordu. Sürekli top atışları ve silah sesleri yankılanıyordu. Devlet tarafından atılan bir top mermisi oturduğumuz binanın arka bölümüne isabet etti. Çok korktuk. Önce odunluğa sığındık, ancak bombardıman şiddetlenince bodrum katına indik. Tam 13 gün orada kaldık. Ne soba ne de yemek vardı. Soğuktu ve açtık. Ölümü ensemizde hissediyorduk.”

70 gün sonra mecburen beyaz bayraklar sallayarak çıkmak zorunda kalan Bitmiş, felçli komşusuyla birlikte rahat bir nefes alamadan hemen gözaltına alındıklarını söyledi.

***

Sur’dan AİHM’e 6 başvuru daha: 4 aylık bebek de mahsur

Diyarbakır’da sokağa çıkma yasağı ve çatışmaların devam ettiği Sur’da mahsur kalan 6 kişi için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuru yapıldı. Başvuru metninde, aralarında 4 aylık Elif Su Aslan’ın da bulunduğu 6 kişinin Sur’da bir bodrum katına sığındıkları ve bulundukları yerin bombalandığı belirtildi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp Sur’da evlerin bodrumuna sığınanlarla yaptığı telefon kaydını basınla paylaştı.

Telefon görüşmelerinde Seniha Sürer, beraberindekilerin isimlerini ve yaşlarını verdi: “15 kadın ve 7 çocuk var. Toplam 30-35 kişiyiz. Burada evler hepsi yıkılmış, binalar yıkılmış, kalacak hiçbir yer kalmamış, biz bir bodrumdayız.

“Elif Su Aslan 4 aylık, Özgür Aslan 3 yaşında, Muaz Aslan 4 yaşında, Rojda Aslan 7 yaşında, Gülistan Aslan 11 yaşında, Beritan Tosun 2 yaşında, Şerif Tosun 10 yaşında. Farklı yerlerde de çocuklar var. Onların isimleri, Veli 9-10, Ruken 4-5 Berfin 4-5 yaşlarındadır.”

Milletvekilli Yiğitalp, “200’e yakın insanın orada olduğuna dair net bilgiye ulaştık” dedi.

Kaynak: Birgun.net