Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Sur ilçesinde 104 gün süren operasyonun ardından mahsur kalan D Muhabiri Mazlum Dolan’ın da aralarında bulunduğu 32’si tutuklu 40 kişi hakkında hazırladığı 109 sayfalık iddianame Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 19 Şubat, 3 ve 7 Mart tarihlerinde tahliye edilenler hakkında ağır cezalar talep edildi.

Evrensel’in haberine göre iddianamede, 20 kişi hakkında ‘devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Aralarında D Muhabiri Mazlum Dolan’ın bulunduğu 20 kişi hakkında ise ‘Örgüt üyesi olmak, örgüt propagandası yapmak ve toplantı gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet’ suçlarından ceza talep edildi. İddianamede, suç delili olarak tanık beyanları, gizlik tanık ifadeleri, Sur ilçesi dışında katıldıkları basın açıklaması ve yürüyüşler gösterildi.

‘SUR’DA KANTON KURULMAK İSTENDİ’

PKK ve KCK’nin kuruluşu, işleyişi, örgütlenmesinin anlatıldığı iddianamenin giriş bölümünde, öz yönetim için Irak, Türkiye, Suriye ve İran topraklarında “Birleşik ve bağımız Kürdistan kurma hedefine yönelik girişimler” olduğu savunuldu. Savcı, bu suçlamaya delil olarak KCK Başkanlık Konseyinin öz yönetim ile ilgili basına verdiği demeçleri gösterdi. Savcı, öz yönetim ilanıyla Sur’da “Kanton” kurulmak istendiğini savundu.

Kaynak: Birgun.net