Dünyada şiddete varan aşırılığın önlenmesi amacıyla yerel yönetimler arasında kurulan Güçlü Şehirler Ağı'nın ilk zirvesi Antalya'da, Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde toplandı. 18 ülkeden 22 şehri temsilen belediye başkanları, başkan yardımcıları ve valilerin katıldığı zirvenin açılış oturumunda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, IŞİD ile mücadeleye ilişkin itiraflarda bulundu. IŞİD ile mücadelede acziyetlerini dile getiren Çavuşoğlu, koalisyon içindeki 65 ülkenin ÖSO ve benzeri gruplardan yardım ister hale geldiğini söyledi.

‘Network oluşturmuşlar’
Suriye'deki sorunun çözülmediği sürece IŞİD ve El-Nusra gibi terör örgütlerini yenmenin mümkün olmadığını belirten Çavuşoğlu, "Onları yensek bile yenileri ortaya çıkacaktır. 4 sene önce DAEŞ diye bir terör örgütü yoktu. El Kaide vardı. 4 sene önce Boko Haram diye de bir terör örgütü yoktu. Ama bakıyorsunuz hepsi birbirine bağlı, kendi aralarında bir network oluşturmuşlar. Yıllardır çözemediğimiz Afganistan'daki Taliban ve benzeri terör örgütleriyle işbirliği yapmaya başlamışlar.

Dolayısıyla terörü ve bölgedeki sorunu çözemezsek o sorun yavaş yavaş bize geliyor. Önce Türkiye'ye, sonra Avrupa'ya” diye konuştu. Suriye'deki teröre 'Bana ne' dendiği anda gelip Ankara'yı, İstanbul'u vurduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "Çifte standarttan da uzak durmamız lazım. Bu terör örgütleri Brüksel'i, Paris'i vuruyor. Paris'i vurduğu zaman hepimiz tepki gösteriyoruz. Türkiye'de olduğu zaman bazı açıklamalar oluyor" dedi. "Ankara bugün güvenli değilse Londra da güvenli değil. Tokyo güvenli değilse Lahor da güvenli değil” diyen Çavuşoğlu, küresel sorunlara karşı ortak ve güçlü tavırlar sergilenmesi gerektiğini söyledi.

‘Etkili politikalar üretmeli’
IŞİD’e karşı koalisyon içesinde 65 ülke olduklarını belirten Çavuşoğlu, “Fakat DAEŞ'i yok edecek stratejimiz bile yok. Bölük pörçük bazı stratejilerimiz var. Birçoğu da işlemedi. Arazideki başka radikal gruplardan medet umar hale geldik" ifadelerini kullandı. Koalisyonun içinde NATO üyesi ülkelerin de yer aldığına dikkat çeken Çavuşoğlu, dünyanın en etkin 65 ülkesinin bir terör örgütü karşısında aciz kalmaması, daha etkili politikalar üretilmesi gerektiğini söyledi.

"ÖSO'dan medet umar hale geldik" diyen Çavuşoğlu, nisan ayındaki açıklamasında ise "Özel kuvvetler bunları yönlendirebilir. Bizim ordumuzun girmesi yerine, kuzeybatı bölgesinden ÖSO’nun DAEŞ’e yönelik yerlere kaydırılmasıdır. İşin özü bu" demişti.

Kaynak: Birgun.net