BİRGÜN / ANKARA

IŞİD'in Şengal'de uyguladığı soykırım sonrası Türkiye'ye sığınan Ezidiler herhangi bir statüye sahip olmadığı için sağlık hizmetlerinin hiçbir aşamasından yararlanmıyor. Konuya ilişkin Diyarbakır Tabip Odası, DTK Sağlık Meclisi, SES Diyarbakır Şubesi, DBP üye ve yöneticilerinin de katılımı ile basın toplantısı düzenleyen HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, statüsüzlük sorununu defalarca Meclis gündemine taşımalarına karşın, sorunların çözülmediği üzerinde durdu.

Tedavi göremeyen Ezidiler'in de katıldığı toplantıda açıklama yapan Uca, "Ezidiler 3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal'de IŞİD tarafından soykırıma maruz kaldı. Bu katliamdan sonra binlerce Ezidi, Diyarbakır, Urfa, Şırnak, Siirt, Mardin ve Batman’da DBP belediyeleri tarafından kurulmuş kamplara yerleştirildi. Bu kamplardan biri de Diyarbakır Yenişehir Belediyesine bağlı Diyarbakır Fidanlık kampıdır. Buraya soykırımdan hemen sonra yaklaşık beş bin Ezidi gelmiştir. Şimdi kampta bin 250 kişi kalmıştır. Bu süre boyunca Ezidiler Türkiye’de ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldı. Bu sorunların başında sağlık sorunları gelmektedir. Bu kamplarda daha önce de yaptığımız görüşmeler sonucunda kadınların kaygı ve güvensizlik, nefret ve öfke, gece uyumakta zorluk çekme gibi ciddi bir travma ile karşı karşıya olduklarını tespit etmiştik" diye konuştu.

Kanser hastaları tedavi bekliyor

Çok sayıda Ezidi'nin iki yıldır ülkemizde barındığı halde, “mülteci”, “misafir”, “sığınmacı” gibi herhangi bir statüsüye sahip olmadığını belirten Uca, şunları kaydetti: "Ezidiler sağlık hizmetlerinin tamamından yoksun kalmış durumda. Diyarbakır Fidanlık Kampı’nda yaşayan Ezidiler tanı, teşhis, tedavi ve operasyonel aşamaların hiçbirinden faydalanamamaktadır. Çok sayıda ağır hasta Diyarbakır'da bulunan hastanelere kaldırılmış ancak hiçbir hastane bunları kabul etmemiştir.

Hala kampta 5 kanser hastası, 15 kalp hastası, 24 diyabet hastası, 9 astım hastası, 34 tansiyon hastası, 42 eklem ağrıları hastası bulunmaktadır. Kronik hastalıklara yakalanmış çok sayıda kişinin hayati tehlikesi devam etmektedir. Yine gözünü kaybetme riski ile karşı karşıya kalan birçok kişi tedavi olmayı beklemektedir."

Ezidi ve Suriyeli sığınmacılar arasındaki fark ne?

Ezidilerin kamplarda yaşadığı sağlık sorunları üzerine Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın yanıtlaması için önerge verdiklerini ancak hala herhangi bir yanıt alamadıklarını ifade eden Uca, "Ezidilerin sağlık sorunlarına ve statüsüzlüklerinin yol açtığı sorunları defalarca Meclis gündemine taşıdık ve bu konuda önergeler verdik, ancak hala sorunlar çözülmüş değildir" dedi. Suriye’li sığınmacıların sağlık hizmetlerinden yararlanabildiğine değinen Uca, "Hatta hükümet onlara vatandaşlık vermeyi planlamaktadır. Bu konuyu Temmuz ayında bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dile getirmiştir. Ancak Ezidilerin sağlık sorunları dahil çözülebilmiş değildir. Biz hükümete buradan seslenmek istiyoruz, Ezidiler ile Suriyeli sığınmacılar arasındaki fark nedir?" diye sordu.

Toplantıya katılan yaralılar da kendilerinden karşılaştıkları sorunları dinle getirdi.

Kaynak: Birgun.net