ONUR EREM

Alman haber dergisi Der Spiegel’in Türkiye muhabiri Hasnain Kazim Türkiye’yi terk etmek zorunda bırakıldı. Yıllardır derginin Türkiye muhabirliğini yapan Kazim, aylardır uğraşmasına rağmen yetkililerden basın kartı akreditasyonu alamaması nedeniyle Türkiye’yi terk etti. Yabancı gazetecilerin oturma izni alabilmesi için Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Müdürlüğü tarafından verilen sarı basın kartı alması gerekiyor.

DAVUTOĞLU SÖZ VERMİŞTİ

Kazim’in basın kartını yenilemek için aylardır verdiği uğraşlar, hiçbir gerekçe gösterilmeden reddedilmişti. Kazim ve birkaç Alman gazetecinin daha yaşadığı bu duruma dair Almanya Şansölyesi Angela Merkel bile açıklama yapmış ve Türk hükümetinden basın kartlarının verilmesini talep etmişti. Merkel’in Davutoğlu ile Ankara’da yaptığı basın toplantısında Almanya’dan Die Welt gazetesinin Türkiye temsilcisi Deniz Yücel de konuyu gündeme taşımış, Davutoğlu ise “Türkiye’de yabancı gazetecilerin çalışmasına dair hiçbir kısıtlama yoktur. Bazı bürokratik engeller nedeniyle süreçte tıkanma olmuştu, şimdi tüm gazetecilere basın kartı veriyoruz” demişti. Ancak bütün bunlara rağmen Kazim’a basın kartı verilmedi.

'AÇIK BİR İHLAL'

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Spiegel Online’ın Yazıişleri Müdürü Florian Harms, “Hasnain Kazim Türkiye’deki politik ve toplumsal olayları başarıyla aktaran bir muhabirdi. Hükümetin yanlışlarını yazmaktan çekinmiyordu. Bu yüzden Türkiye’de gazetecilik yapılmasına izin verilmedi. Bu durum kabul edilemez ve basın özgürlüğünün açık bir ihlalidir. Bu yaşananlar nedeniyle Kazim’i Türkiye’den çekmek zorunda kaldık. Kendisi artık Viyana muhabirimiz olarak çalışacak fakat Türkiye’deki gelişmeleri aktarmaya devam edecek.”

Kaynak: Birgun.net