Bizler Beşiktaş Belediyesi’nde haklarımıza sahip çıktığımız için işten çıkarılan taşeron temizlik işçileriyiz. İki ay önce asgari ücret düzenlemesi adı altında belediyelerdeki bütün taşeronlara ek sözleşme gönderdiler. Bu sözleşme kâğıdında alacağımız ücretin yeri boştu; yemek parası, yol parası, hiçbir şey yoktu. Dördüncü maddede de herhangi bir hak kaybından dolayı işvereni mahkemeye vermeyeceğimiz ve icra takibi başlatmayacağımız yazıyordu.

Diğer belediyelerde bu sözleşmeyi imzalayanların hepsinin ücretleri düşmüş, bunu öğrendik. Biz de ‘Bunu imzalamayız’ dedik. ‘İmzalamayanlar pazartesi günü işbaşı yapmayacak’ diye yanıt verdiler. Bunun üzerine pazartesi günü işbaşı yapmadık ve 400 işçiyle belediyeye yürüdük.

Yetkililerle görüştük, geri adım atmak zorunda kaldılar. Başka bir kâğıt getirdiler, ona imza attık. Ücretimiz, yol-yemek paralarımız, hepsi belli oldu. Bir de yetkililerden “Bu eyleminizden dolayı kimseye mobbing uygulamayacağız, kimseyi işten atmayacağız” şeklinde söz aldık.

İşbaşı yaptıktan sonra sendikalaşmaya karar verdik. Şantiyede 500 çalışan vardı, 400’ünü Genel-İş Sendikası’na üye yaptık. Bu süreçte öncülük eden 8 işçi olarak bizleri çalıştığımız bölgelerden çağırdılar. Hiçbir gerekçe göstermeden işten çıkardılar.

İşten çıkarıldığımız gün gözaltına alınarak şantiyeden uzaklaştırıldık. O günden bu yana bir ay geçti. Örgütlendiğimiz sendikadan ne bir temsilci, ne bir avukat… Bölge temsilcisi bile bir kere gelmedi. Yalnız bırakıldık.

Bugün direnişte 30’uncu günümüz. 24 saat Beşiktaş Belediyesi’nin önünde direniyoruz. Şantiyede öyle bir mobbing uygulamışlar ki arkadaşlarımıza, hiçbiri yanımıza gelemiyor korkudan.

İşçilerin önce kendi içlerinde örgütlenmeleri, meclisler kurmaları, sınıf bilincini oluşturmaları, sonrasında da sendikalara üye olmaları gerektiğini düşünüyorum ben. İşçilerin sınıf bilinciyle örgütlenmesi gerektiğine inanıyorum.

Bizler de işte bu düşüncelerle 1 Mayıs’ta alanlarda olacağız. Bütün işçileri birleşmeye, tek vücut olmaya çağırıyoruz. Bizim birleşmekten başka çaremiz yok.

Beşiktaş Belediyesi'nde direnen taşeron işçileri adına

Tekin Şahin

Kaynak: Birgun.net