SEVGİM DENİZALTI


DİSK 15. Genel Kurulu’nun ilk gününe, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelik protesto damgasını vurdu. “Hırsız var”, “Kıdeme dokunan eller kırılsın” sloganlarıyla protesto edilen Bakan Soylu salonu terk etti.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK)15. Olağan Genel Kurulu dün başladı. İstanbul Pendik’te bir otelde yapılan kongreye 383 delegenin yanı sıra; HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Halkevler Genel Başkanı Oya Ersoy, HDP’li ve CHP’li milletvekilleri katıldı.

Ruhi Su Korosu’nun müzik dinletisinin ardından Çalışma Bakanı Süleyman Soylu salona geldi. Soylu, salona girdiği sırada işçiler “Hırsız var” sloganını attı. Korumalarıyla gelen Soylu protokoldeki yerine oturduğu sırada da protesto devam etti. “Hırsız katil Erdoğan”, “Kıdeme uzanan eller kırılsın”, “Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek” sloganları atıldı. Protesto üzerine Bakan Soylu salonu terk etmek zorunda kaldı.

DİSK’e ihtiyaç var
Soylu’nun gitmesinin ardından açılış konuşmasını yapan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Türkiye’nin bugün daha güçlü bir DİSK’e ihtiyacı olduğunu belirterek, “Çünkü Türkiye’nin bağımsızlığa, demokrasiye, laikliğe, barışa, kardeşliğe ihtiyacı var. Çünkü Türkiye’nin işçi sınıfının değiştirici, dönüştürücü, devrimci gücüne ihtiyacı var. Bu gücün adı da hiç kuşku yok ki DİSK’tir” dedi.
İşçi sınıfının demokrasiye ihtiyacının olduğunu vurgulayan Beko, “Grevlerin ‘iş güvenlik’ tehdidi olarak görüldüğü, işçilerin her türlü hak aramasının baskı altına alındığı, 1 Mayıs’ın nerede kutlanacağı konusunda bile işçilere söz hakkı tanınmayan bir ülkede demokrasi mücadelesi işçi sınıfının bir görevidir” diye konuştu.

‘Meclis’i işgal ederiz’
Kıdem tazminatının fona devredileceği tartışmalarına da değinen Beko, “Buradan bir kez daha ilan ediyoruz. Kıdem tazminatı iş güvencemizdir, leş kargalarına yedirmeyiz. Üretimden gelen güç de dahil olmak üzere her türlü mücadele yöntemiyle buna sonuna kadar direniriz. Bu düzenleme TBMM’ye gelirse TBMM’yi işgal ederiz. Sayın Bakan aramızdan ayrılmasaydı sizlerin huzurunda kendisine ‘Sen farklı bir siyasi partiden geldin, bunlara alet olma’ diyecektim. 100 yıllık mücadeleyle kazanılmış hakkı kaptıracak göz DİSK’te yok” ifadelerini kullandı.

Bu kölelik yasalarının müjde diye lanse edildiğine işaret eden Beko, “İşçilere müjde vereceksiniz, bırakın kıdem tazminatını, işçi kiralamayı. Ayrımsız-kayıtsız-şartsız tüm taşeron işçilerine kadro verin” dedi.

***

Savcılıktan soruşturma
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, DİSK Olağan Genel Kurulu’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik sloganlara ilişkin "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan soruşturma açtı. Basın Suçları Soruşturma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Cevat İşlek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun DİSK 15. Genel Kurulu’nun toplandığı salona girişi sırasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret içeren sloganlar atıldığına ilişkin haberler üzerine resen soruşturma başlattı.

Demirtaş: Protesto işçinin hakkı
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, DİSK Genel Kurulu'nda Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun protesto edilmesi konusundaki düşüncelerinin sorulması üzerine şöyle konuştu: İşçiler protesto hakkını kullanırlar. Buna da herkesin saygı göstermesi lazım. Biz de protesto ediliyoruz. Sonuçta DİSK çoğu zaman hükümetin emriyle, talimatıyla sokakta gaz yemiş, cop yemiş, tutuklanmış, hakarete uğramış işçiler. Bir defacık da bakanı görmüşler burada, protesto ediyorlar. Buna hoşgörü, saygı ile yaklaşmak dışında ne denilebilirki.

Kılıçdaroğlu: Keşke tepki göstermeseydiniz
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DİSK Olağan Genel Kurulu’nu terk eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelik protestolara tepki gösterdi.

Genel kurulda konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, protestolar sonrası kurulu terk eden Bakan Soylu için salondaki üyelere seslendi: Elbette ki Türkiye’nin sorunlarını burada tartışacağız ama az önce Sayın Genel Başkan burada konuşurken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı burada olsaydı ben de onun önünde bunları ifade edebilseydim. Siyasete girerken doğruları söylemeye devam edeceğimi söyledim. Ne denirse densin doğruların arkasında olacağım. Madem o konukları davet ettiniz, o konukları dinlemek görevimizdir. Keşke tepki göstermeseydiniz. En azından bakan kıdem tazminatları konusunda neler konuşacaktı. Hep beraber dinlemiş olurduk. Belki sizleri mutlu edecekti. Sayın genel başkanın işçinin neler beklediğini o da dinleyecekti ama o fırsatı kaçırmış olduk, bu fırsat keşke kaçmasaydı” diye konuştu

Kaynak: Birgun.net