Spor bakanı Akif Çağatay Kılıç, Alman yarı resmi haber ajansı Deutsche Welle’de (DW) konuk olduğu Conflict Zone programının kayıtlarına el koydurdu. Skandal uygulama “Kılıç ne söylemişti?” sorusunu akıllara getirirken DW Genel Müdürü Peter Limbourg, bu müdahaleyi kınadı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, Michel Friedman’ın DW’nin Conflict Zone adlı programı için Ankara’da Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile yapılan söyleşinin kayıtlarına Kılıç’ın direktifiyle el konuldu. Söyleşi 5 Eylül 2016 (önceki gün) tarihinde akşam üzeri Ankara’daki Bakanlık binasında kaydedilmiş, söyleşide işlenecek konular önceden Bakanlığa bildirilmişti.

Friedman, Bakan’a temmuz ayındaki engellenen darbe girişimi, darbe girişimi sonrası kitlesel görevden almalar ve tutuklamalar, Türkiye basınının içinde bulunduğu durum ve kadının Türkiye toplumundaki konumu ile ilgili sorular sordu. Söyleşi sırasında Akif Çağatay Kılıç’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konularla ilgili olarak söylediklerine açıklık getirmesi de rica edildi.

Bakan Kılıç, söyleşinin tamamlanmasından hemen sonra Michel Friedman ile vedalaştı. Bakan, odadan ayrıldıktan sonra Bakanlık Basın Sözcüsü, DW’nin söyleşiyi yayımlayamayacağını belirtti. Friedman ve ekibinin bu kararı protesto etmesi üzerine televizyon için hazırlanan kayıtlara Bakanlık görevlileri tarafından el konuldu. DW ekibine video kaydını teslim etmeden Bakanlık binasından çıkamayacakları bildirildi.

‘Demokrasiyle ilgisi yok’

DW Genel Müdürü Peter Limbourg, Türk görevlilerinin davranışını en sert şekilde kınadı. Limbourg, “Bu Türkiye’deki basın özgürlüğünün bir kez daha apaçık şekilde ihlal edilmesi demektir. Burada yaşanan Türk yönetimi tarafından yapılmış bir zorlamadır. Bunun hukuk devleti ve demokrasi ilkeleriyle ilgisi yoktur. Bir bakanın kendi rızasıyla söyleşi verdikten sonra sorulan sorular hoşuna gitmediği için söyleşinin yayımlanmasını bu şekilde önlemeye kalkışması kabul edilemez. Türk tarafından video kayıtlarımızın derhal teslim edilmesini talep ediyor ve atılabilecek hukuki adımları inceliyoruz” açıklamasını yaptı.

DW, olayın gerçekleştiği akşam Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’ne olayla ilgili protestosunu iletti ve video kayıtlarının iadesini talep etti. Video kayıtlarının iadesi için DW tarafından 6 Eylül 2016 Salı (dün) günü TSİ saat 12:00’ye kadar tanınan süreye Bakanlık tarafından uyulmadı.

‘Yayımlanması istenmiyor’

DW, telefon kanalıyla Türkiye Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan tekrar kayıtların iade edilmesi için acilen çağrıda bulundu. Bakanlık’tan alınan cevap ise sadece “Bu söyleşinin yayınlanmasının istenmediği” oldu.

Bakanlık BBCTürkçe’ye yaptığı açıklamada da iddiaların gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.

Kaynak: Birgun.net