Alman Federal Meclisi'nin soykırım oylamasında ret oyu veren tek vekil Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Milletvekili Bettina Kudla oldu.

Soykırım oylamasında ret oyu veren tek vekil olan Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Milletvekili Bettina Kudla, Almanya dışındaki ülkelerde tarihi değerlendirmelerde bulunmanın Alman meclisinin görevi olmadığını söyledi.

Kudla, "Diğer ülkelerdeki olaylarla ilgili tarihi değerlendirmelerde bulunmak, Alman Federal Meclisi'nin görevi değildir. Tarihi olayların değerlendirilmesi söz konusu ülkelerin, bu durumda da Türkiye Cumhuriyeti'nin sorumluluğundadır. Söz konusu karar tasarısı, anılan soykırım değerlendirmelerine, örneğin tarihçileri kaynak göstermemektedir" dedi.

Kudla, bu karar yüzünden Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin bozulabileceğine dikkat çekerek, “Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanan sığınmacı sözleşmesine da zarar verebilir. Bunun sonucu da hem sığınmacı hem de mülteci sorununun çözümüne zorlaştırır. Türkiye ile AB arasında yapılan anlaşmanın bozulması çok ciddi insanı sonuçlara ve Almanya için büyük mali yüke yol açar” dedi.

Kudla ayrıca Almanya'nın suçlanmasına da karşı çıkarak, “Alman İmparatorluğuna da Ermeni tehciri olaylarında suç ortağı sonucuna varmak da doğru değil. Bu sorumluluğun neden kaynakladığı da önergede belirtilmiyor” dedi.

Kaynak: Birgun.net