Türkiye'deki 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası olağanüstü toplanan Somali hükümeti, Ankara'nın Gülen bağlantılı okul ve hastanelerle ilgili talebini görüştü. Kabine, Gülen'e yakın bir hastane ile iki okulun kapatılması kararını aldı.

Reuters'ın haberine göre ülkede Gülen'le bağlantılı Nile Academy'ye ait iki büyük okula polis operasyonuyla kapatıldı. Haberde Deva Hastanesi'nin de tasfiye edildiği belirtildi.

Polis yetkilisi Muhammed Nur, ajansa yaptığı açıklamada "Türk çalışanlar Somali'den ayrıldı" dedi.

Türkiye'nin Somali ile ilişkileri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde gelişti. Erdoğan, 2011 yılında 20 yıl sonra Afrika dışından Somali'ye ziyaret gerçekleştiren ilk lider oldu.

Ülkedeki kuraklık sırasında da Ankara'nın yardımları artarak devam etti.

Reuters'ın geçtiği bilgilere göre dünya genelinde 160 ülkede Gülen ile bağlantılı okulların sayısı 2 bin civarında.

Kenya'ya da talep iletildi

Afrika'da da Gülen'in bir çok okulu bulunuyor.

Türkiye'nin son yıllarda ilişkilerini geliştirdiği Kenya'daki Gülen okulları Ömeriye Vakfına bağlı. Vakıf ilk okulunu 1998 yılında Nayrobi'nin yoksul mahallelerinden Kibera'da açtı.

Ayrıca liman kentleri Mombasa ve Malindi'de de Gülen okulları bulunuyor.

Kenya hükümeti şimdiye kadar Türkiye'nin yaptığı çağrıları geri çevirip okulları kapatmayı reddetti. Türkiye 237 vatandaşın hayatını kaybettiği darbe girişimi sonrası talebini yinelerken Kenya Dışişleri'nden bir yetkili, "Türk yetkililer darbe girişiminden sonra Gülenci okulların kapatılması için Kenya'dan talepte bulundu ancak Kenya hükümeti henüz bu konuda harekete geçmiş değil" ifadelerini kullandı.

Türkiye Büyükelçisi'nin ikinci bir görüşme istediğini belirten yetkili, "Bu görüşmenin tarihi henüz ayarlanmadı" dedi.

Kaynak: Birgun.net