Hüseyin Şimşek

Soma'da 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın ardından işçilerin tazminatı için sendika ile SOMA A.Ş’nin skandal bir protokol imzaladığı ortaya çıktı. İmzalanan protokolle, SOMA A.Ş. işten çıkardığı işçilere tazminat ödemek için mallarını satmak zorunda kalmadı ve tazminatları da anlaşmanın üzerinden geçen 5 aya rağmen ödemedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ardından işten çıkartılan 2 bin 704 maden işçisinin tazminatları üzerinden şirket ile sendika arasında yapılan ve şirketin mallarının korunmasını sağlayan protokolü ortaya çıkardı.

Facianın yaşandığı madeni işleten Soma A.Ş’nin malları satılarak tazminatların ödenmesine ilişkin yasal düzenlemenin yapıldığını söyleyen Özel, buna rağmen sendikanın şirketle işçilerin aleyhine bir protokol imzaladığını ifade etti.

Erdoğan söz vermişti

7 Haziran seçimlerinden üç gün önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Soma’da işçilere tazminatlarının ödeneceğini söylediğini ancak ilk taksit dışında ödeme yapılmadığını vurgulayan Özel, “Yapılan yasal düzenlemeye rağmen, telefonlarına gönderilen mesajla bir gecede işsiz kalan 2 bin 704 işçiyi temsil ettiğini öne süren Türkiye Maden İşçileri Sendikası, Soma A.Ş. ile bir protokol imzalayarak tazminatlar için şirketin mallarının satılmamasını sağladı” dedi.

Ara karar bugün

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam eden ve bugün ara karar verilmesi beklenen Soma davası öncesinde ortaya çıkan protokole göre Soma A.Ş’nin işten çıkardığı işçilere 2015 yılının Ekim ayından 2017 yılının Ağustos ayına kadar 23 taksit halinde ayda 1 milyon 248 bin 482 lira, toplamda ise 34 milyon 195 bin 720 lira ödemesi gerekiyordu.

Sendika ile şirket arasında 11 Haziran 2015’te ödemelerin yapılandırılmasına ilişkin anlaşma imzalandığını ifade eden Özel, şöyle konuştu:

“3 Nisan 2015'te TMSF'nin rödovans usulü maden işleten şirketlerinin mallarına el koyması durumunda önce işçi alacaklarının ödenmesine ilişkin bir düzenleme yapılmıştı. İşverenin malları satılmasın diye sarı sendika, işverenle bir gizli anlaşma yapmış. Bu belge sarı sendikanın 2 bin 704 işçiyi Soma A.Ş'ye karşı savunmasız, aç, açıkta bıraktığının belgesidir. Bunlar tamamen organize işler. Birisi miting yapar, birisi imzayı atar, açıkta kalan ise gariban olur. Siyaset, sendika, sermaye üçlüsünün organize işleri. Hükümetin kontrolündeki sendika ile işçilere kurduğu kumpas ise ortada.”

Kaynak: Birgun.net