Sevgim Denizaltı

Soma Katliamı’nın üzerinden tam 2 yıl geçti. Katliamdan kurtulan, birkaç ay sonra da cep telefonu mesajıyla işten çıkarılan maden işçileri ise hâlâ mağdur. Çıkarılan yasaya rağmen devlet, işçilere yasal hakları olan kıdem tazminatlarını ödemiyor. Son olarak sarı sendika Türkiye Maden-İş Sendikası ile Soma Kömür İşletmeleri AŞ arasında yeni bir protokol imzalandığı ve bu nedenle TMSF tarafından şirketin mallarının satışının yine durdurulduğu ortaya çıktı.

Manisa Soma’da 13 Mayıs 2014 tarihinde yaşanan, 301 maden işçisinin can verdiği katliamın ardından, Soma Kömür İşletmeleri AŞ, 1 Aralık 2014’te 2 bin 831 maden işçisinin işine son verdi. İşçilere yasal hakları olan kıdem tazminatları ise ödenmedi. İşçilerin mağduriyetinin giderilmesi için Meclis’te yasal düzenleme yapıldı. Buna göre, şirketin mallarına el koyan TMSF’nin, bu malların satışından elde edilecek gelirle, işçilerin toplamda 34 milyon lira tutarındaki tazminatlarını ödemesi gerekiyordu.

24 taksite bölünmüştü

TMSF şirketin mallarını satışa çıkardı, ancak Soma AŞ Türkiye Maden-İş Sendikası ile 11 Haziran 2015’te protokol imzaladı. İşçilerin haberi bile olmaksızın imzalanan ve uzun süre gizlenen bu protokolde, işçi alacaklarının Ekim 2015’ten başlamak üzere 24 ay taksitle ödenmesi kararlaştırılmıştı. TMSF bunun üzerine malların satışını durdurdu. Skandal niteliğindeki protokolü CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel açığa çıkardı.
Protokole karşın şirket sözünü tutmadı ve taksitleri ödemedi. TMSF bunun üzerine malları yeniden satışa çıkardı. Geçen mart ayında Alp Gürkan’a ait gayrimenkulün açık arttırmayla satışından elde edilen gelirle, o güne kadar alacaklarının yalnızca 1 taksitini alabilen işçilere 4 taksit birden ödendi.

Yeni protokol

Aldığımız bilgilere göre, TMSF 3 Mayıs’ta gayrimenkullerin bir kısmını daha sattı. 10 Mayıs’ta yine satış işlemi gerçekleşecekti. Ancak iddiaya göre, satıştan bir gün önce TMSF’ye başvuran Soma AŞ, Türkiye Maden-İş ile yeni bir protokol imzaladığını bildirdi ve bir kez daha satışın durdurulmasını talep etti. TMSF, bu talebi yine kabul etti.
İmzalanan protokole göre şirket, kalan tazminatları temmuz ya da ağustos ayından itibaren yine taksitlendirerek ödeme sözü verdi. Taksit sayısı net değil, ancak iddialar yine 24 taksit yapıldığı yönünde. Bu da, maden işçilerinin, yasal haklarını alabilmek için daha çok uzun süre beklemek zorunda kalacağı anlamına geliyor.
İşçiler tepkili. Sendika protokolü doğruluyor, ancak bu protokolün işten atılan ve daha sonra işe geri alınan işçileri kapsadığını iddia ediyor. Aradığımız TMSF yetkilileri ise konuyla ilgili bilgi vermekten kaçınıyor.

Maden işçisi soruyor: Ne hakla!

İkinci protokol skandalını ortaya çıkaran, haklarını arayan maden işçileri oldu. Soma Katliamı’ndan kurtulan ve işten atılan maden işçilerinden Ercan Çetinyılmaz, şunları anlattı: “İki yıldır işsizim. Canıma tak etti, TMSF’yi aradım. TMSF yetkilisine ‘Bizim mağduriyetimizi kim giderecek, malları satacağınızı açıkladınız, ne oldu?’ dedim. Yetkili 3 Mayıs’ta bir kısım malların satışını gerçekleştirdiklerini, 10 Mayıs’ta da satış işleminin olacağını, ancak sendika ile şirketin yeni bir protokol imzaladığını, bu nedenle satışı durdurduklarını söyledi.”

Bunun üzerine sendikaya gittiğini söyleyen Çetinyılmaz, “Onlara ‘Siz ne hakla benim adıma karar alıyorsunuz, ben artık sizin üyeniz değilim, buna ne hakkınız var?’ dedim. ‘Haklısın, biz protokol imzaladık ama o protokol işten atılıp daha sonra işe geri alınanlar için’ dediler. Protokol metnini istedim, ‘Pazartesi gel, veririz’ dediler. Bu protokolle, alacakların 15 Temmuz’dan itibaren yine taksitlere bölündüğünü söylediler. Kaç taksit olduğunu söylemediler.” Çetinyılmaz, “Yeter artık! Madem protokol beni kapsamıyor, ödesinler tazminatımı. Bizlere verdikleri hiçbir sözü tutmadılar” diye konuştu.

Özel TMSF’den protokolü istedi

BirGün’e konuşan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, ikinci bir protokol imzalandığı bilgisinin kendilerine de ulaştığını, bilgiyi teyit ettiklerini, protokol belgesini ise bilgi edinme başvurusu ile TMSF’den istediklerini belirtti. Özel, “Facianın üzerinden tam 24 ay, işçilerin işten atılmasının üzerinden ise 18 ay geçti. Ama işçiler kıdem tazminatlarının yalnızca 5 taksitini aldılar, 19 taksit hâlâ yok. Dünya emek mücadelesi çok sarı sendika görmüştür, ama böylesini görmemiştir. İşçiye karşı işverenle kumpas kuran çeteleşmiş bir yapı var burada. Şimdi yine protokol imzalamışlar, ağustostan itibaren yine 24 taksite bölmeyi planlıyorlar” dedi.

Kaynak: Birgun.net