CHP Grup Başkanı Vekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma ilçesinde 301 madencinin şehit olduğu facianın ceza davasında psikolojik atmosferin, tutuklu sanıkların lehine geliştiğini söyledi. Şirketin baskısı yüzünden birçok işçinin de tanıklıktan çekilmek zorunda kaldığını ileri sürdü.

Cihan Haber Ajansı'nda yer alan haberde, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın altıncı duruşmasının yarın başlayacağını hatırlatan Özel, birçok madencinin, "Tazminatımız ödenmedi, fişlendik, hiçbir yerde çalışamıyoruz. Soma A.Ş., sandığımızdan güçlüymüş." diyerek tanıklıktan çekildiğini belirterek, “Her şey şirket lehine ilerliyor.” dedi. Son duruşmada iki tutuklunun tahliye edildiğini belirten CHP Grup Başkanı Vekili Özel, “Çok uzun süre sonra ilk kez ailelerden bayılanlar, sinir krizi geçirenler oldu. Davanın ilk duruşmasında 4 kilometrelik bir insan korteji oluşmuştu, 10 bin kişi dışarıda bekliyordu. Duruşma salonu, ‘Unutursak kalbimiz kurusun’, ‘Soma için adalet istiyoruz’ sloganlarıyla inliyordu. Son karar gününde, salonda sadece 100 kişi vardı. Birçok aile ve eş, parasızlıktan ve imkansızlıktan artık gelmiyordu. Son duruşmada sanık avukatları, ağlayan bir şehit eşi ve annesinin, duygu sömürüsü yapma yoluyla mahkemeyi etkilediğini ileri sürecek kadar ileri gitti. Geçen sürede psikolojik atmosfer, ailelerin aleyhine ve tutuklu sanıkların lehine gelişti. Hakim de tepki gösterdi. Kamuoyu ilgisinin en az olduğu noktada, hakimin tavrı değişmişti. Aileler, ‘Bu salıverilmeler devam edecek, suçlu yine garibanlar olacak, bizimkiler öldüğüyle kalacak.’ noktasına gelmiş durumda.” diye konuştu. Çok sayıda kişinin, tanıklıktan çekildiğini veya şikayetçi olmaktan vazgeçtiğini söylediğini aktaran Özel, “Parasızlık içinde olanların, Soma A.Ş. ile gayriresmi yollarla sorunu çözdükleri iddia ediliyor. Kazada yaralanan veya kaza sırasında madende bulunan çok sayıda madenci tanıklıktan çekildi. Olay günü madenden yaralı kurtulan madenciler, ‘İşimizden, aşımızdan olduk. Tazminatımız ödenmedi. Fişlendik, hiçbir yerde çalışamıyoruz. Soma A.Ş., sandığımızdan güçlüymüş.’ diyor. On binlerin slogan attığı bir yerden, salonun bir bölü üçünün dolu olduğu bir yere döndü. Büyük bir yılgınlık var.” şeklinde konuştu.


Birçok dernek ve kuruluşun müdahillik talebinde bulunulduğunu dile getiren CHP Milletvekili Özel, “Kanunlarımıza göre doğrudan mağduru temsil etme yetkisi bulunan sendika ise müdahillik talebinde dahi bulunmadı. Ne Türk-İş’ten ne Maden-İş’ten bir yetkili mahkemeye gelmiyor. Bunlar, ölen işçilerin aidatlarıyla maaş alan insanlar. En büyük hayal kırıklığı da bu. Burada işçiyi temsil yetkisini kullanmadılar ama firma ile işçiler adına anlaştılar. Sendika ile şirket biraraya geldi, bu direnişin önünde olan işçileri fişledi, analarından doğduklarına pişman ettiler. Kazanın olduğu gün istifa eden sendikanın Soma şube başkanı, şimdi Maden-İş’in genel sekreteri oldu.” dedi.

Soma’da yaşananların sorumlularının, mağdurlardan hesap soracak ve zulmedecek bir noktaya geldiğini söyleyen Özgür Özel, “Şirketin avukatları savunmayı bıraktı, saldırıya geçti. Soma’da bir teyze, ‘Vay anam vay, bu devlet dediğin şey, Soma A.Ş. dediğin şey ne güçlüymüş. Biz bunlarla başedemezmişiz, boşuna gelmişiz.’ diyor. Devlet Soma’nın hesabını sormuyor ama bir sonraki faciada oluşacak mağdurların ailelerine, o şehre şimdiden ayar veriyor. ‘Benim karşımda durmaya kalkma, o gün bir şey yapmam ama günü geldiğinde doğduğuna pişman ederim.’ diyor. Siyaset, sendika ve sermaye üçgeninin facia sonrası işbirliği, insanın aklını oynatacağı bir noktaya gelmiş durumda.” diye konuştu.

Kaynak: Birgun.net