NURCAN GÖKDEMİR

Soma’da meydana gelen ve 301maden işçisinin öldüğü katliamdan sonra ocağı işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş ile AKP arasında ortaya çıkan suç ortaklıklarına yenisi eklendi.

Sayıştay’ın Türkiye Kömür İşletmeleri’nin hesaplarına ilişkin denetim raporlarında yer alan ve BirGün’ün de 6 Ocak günü ‘’Suçüstü yakalandılar’’ başlığıyla duyurduğu haberdeki tespitlerle ilgili yeni gelişmeler yaşandı. 13 Mayıs 2014’de yaşanan olay sonrasında açılan maddi ve manevi tazminat davaları sürerken, Soma Holding, ihtiyati haciz tedbirlerinin uygulanmasını engellemek için harekete geçti. Holding, tahakkuk etmiş bir alacağı bulunmamasına karşın, kapalı durumda bulunan ve ne zaman açılacağı belli olmayan ocaklardan ileride yapacağı üretimle oluşabilecek 182 milyon 134 bin 867TL’yi devretmek (temlik) için genel müdürlükten onay istedi. Onay yazısını alır almaz harekete geçen holding, tutarı bir bankaya devretti.

Sayıştay denetçilerinin, ‘’muvazaalı (hileli)’’ olduğunu belirlediği işlem, KİT Komisyonu üyelerinden oluşan alt komisyonun gündemine geldi. TBMM KİT Hesaplarını İnceleme Komisyonu’nun bugünkü toplantısı için hazırlık yapan komisyonun görüşmeleri sırasında temlikle ilgili Sayıştay raporundaki tespit gündeme geldi. Edinilen bilgiye göre, AKP’liler alacaklılar arasında bankayı ailelerin önüne geçiren işlemin hukukiliğini savundu. İşlemin Borçlar Kanunu’na uygun olduğunu ifade eden AKP Milletvekilleri, ortada bir alacak bulunup bulunmadığının henüz belli olmadığını bu nedenle temliğin askıda kalacağını ifade ederek, bu konunun üst komisyonun gündemine gelmesine gerek olmadığını ileri sürdü. Konunun komisyon gündemine taşınmasına gerek olmadığı savunusu üzerine oylama yapıldı ve konu muhalefetin karşı oyuna rağmen oy çokluğu ile gündemden çıkartıldı.

TKİ’YE SUÇ DUYURUSU
TKİ hesaplarını inceleyen alt komisyonun CHP’li üyesi Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, AKP’lilerin istemine karşı çıktığını bildirerek, itiraz gerekçelerini şöyle anlattı:

‘’Temlik işlemi, Borçlar Kanunu’na uygun olabilir. Ama 301 kişinin öldüğü bir kazadan sonra kendisine başvuruda bulunulan TKİ, bu işlemin sebeplerini, sonuçlarını, hakkaniyete uygun sonuçlar doğurup doğurmayacağını araştırmalı ve mağdurların haklarını koruyacak tedbirleri almalı.

TKİ hakkında görevi kötüye kullanma gerekçesiyle suç duyurusunda bulunacağım. Türk Ticaret Kanunu’nda ‘basiretli tüccar’ ifadesi vardır. Basiretli tüccar olmak ileri görüşlü olmayı, öngörülerinin kuvvetli olmasını gerektirir. 301 canımız ölmüş, aileleri geride kalmış, maddi ve manevi tazminat davaları sürüyor, kurum bunun sonuçlarını öngörmek zorundaydı.’’

"AHLAK DIŞI, HUKUK DIŞI"
KİT Komisyonu üyesi CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar da Soma Holding’e açılan tazminat davalarında, TKİ’den alacakların üzerine 300-500 bin TL arasında değişen miktarlarda ihtiyati haciz konulmaya başlandığını belirterek, şunları söyledi:

"Soma Holding işçi yakınlarının ihtiyati hacizlerini boşa çıkarmak için TKİ’den gelecekte doğacak alacaklarını, kazadan 36 gün sonra bir bankaya temlik etmek üzere talepte bulunuyor. TKİ yönetimi ise bu talebi kabul ederek kazada yakınlarını kaybeden vatandaşların bu haklarının gasp edilmesi suçuna ortak oluyor. Sayıştay raporlarında ayrıntılarıyla açıklanan bu ahlak dışı, hukuk dışı, dalavereli iş ve işlemler, alt komisyon toplantısında AKP’li üyelerin oylarıyla üst komisyon gündeminden çıkarılmıştır."

Kaynak: Birgun.net