Soma Katliamı'nın 2. yılında, katliamda yaşamını yitiren işçilerin aileleri, Soma’daki mezarlıkta yakınlarını ziyaret etti. Zonguldak'ta da madenciler, hayatını kaybeden meslektaşlarını Soma’nın 2. yıldönümünde andı.

Soma Katliamı'nda hayatını kaybeden 301 maden işçisi Zonguldak'ta da meslektaşları tarafından anıldı. Türkiye Maden Mühendisleri Odası Zonguldak İl Koordinasyon Kurulunca, Maden Şehitleri Anıtı'nda facianın 2. yıldönümü için düzenlenen törene sendika ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Faciada hayatını yitiren maden işçileri için saygı duruşunda bulunuldu.

’nın haberine göre, TMMOB Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, “Soma’da yaşanan facianın ardından her ay onlarca emekçinin iş kazalarında ölmeye devam ettiğini” söyledi. İş güvencesinin azalması, esnek çalışma biçimlerinin artması, çalışma koşullarının ağırlaşması gibi nedenlerin iş kazalarını arttırdığını ifade eden Kaymakçı, şöyle dedi: "Soma’da yaşanan acı gerçeğin nedenleri ortadadır. Bu nedenler ile hesaplaşılmadığı sürece fabrikalarda, madenlerde, inşaatlarda ve tüm çalışma alanlarında bizleri bekleyen yeni Soma’ların yaşanması kaçınılmazdır. Soma katliamı göz göre göre gelmiştir. Çünkü ocakta kömürün içten içe yandığının bariz göstergesi olan karbonmonoksit gazının aylardır limit değerlerin üzerinde seyretmesi ve gaz sensörlerinde bu değerlerin de belli olmasına rağmen önlem alınmaması, ocak sıcaklığının bir aydan beri normalden yüksek olması kömür yangınını göstermektedir. Buna karşın üretim zorlamasının devam ettirilmesi katliamın meydana gelmesinin ana nedeni olmuştur."

Zonguldak'ın Kilimli ilçesindeki kömür işçileri de Soma Katliamı'nda yaşamını yitiren meslektaşlarını andı. Faciada hayatını kaybeden işçiler için madenciler tarafından dua edildi.

Genel Maden İşçileri Sendikası Karadon Şube Sekreteri Akın Demirsoy, gazetecilere yaptığı açıklamada, Soma Katliamı'nın hüznünün dinmeyeceğini söyledi. Demirsoy, "İşçilerimiz Kur'an-ı Kerim okudu. Arkadaşlarımızla maden şehitlerimizi andık. Madencilere kazasız belasız bir çalışma diliyoruz" dedi.

Kaynak: Birgun.net