Soma'da 301 madencinin yaşamını yitirdigi katliamın 10. duruşması, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.


Evrensel'in haberine göre, madenci aileleri, duruşmayı takip etmek uzere Soma, Kınık ve Savaştepe'den sabah erken saatlerde otobüslerle Akhisar'a hareket etti.
Akhisar istasyonu yanında toplanan aileler, "Soma'yı unutma, unutturma", "Soma'nın hesabı sorulacak" sloganlarıyla mahkeme salonuna yürüdü.
Burada aileler adına açıklama yapan İsmail Çolak, ailelerin 800 gün önce göz göre evlatlarını, eşlerini, çocuklarının babalarının katledildigini belirterek "Onlar buna kader, fıtrat dediler. Biz hayır bu katliam dedik. Sabotaj dediler hayır sizin zihniyetiniz yaptı dedik. Bu katliamı yapanlardan hesap sormak için buradayız" dedi.
Bu duruşmaya aylardır bekledikleri bilirkişi raporunun geldiğini dile getiren Çolak, "Başından bu yana savundugumuz şekilde bu katliamın şirket dışında kamunun, taşeronun ve sendikanın payı olduğu bu raporla ortaya çıktı" dedi.
Çolak, "Şimdi artık son düzlemdeyiz. Biz şehit madenci aileleri olarak davaya sahip çıktık, çıkmaya devam edeceğiz" dedi.
Mahkemenin, katliamın sorumlularını hak ettikleri cezaya çarptırmasını beklediklerini belirten Çolak, bu davanın sonucunun Türkiye'de iş cinayetlerinin son bulmasına katkı yapacağını ifade etti.
Bu uğurda mücadeleyi, Soma'yı unutmamak ve unutturmamak için sürdüreceklerini belirten Çolak, verilen desteklere teşekkür etti.

BİLİRKİŞİ RAPORUNUNUN OKUNMASI BEKLENİYOR

Davanın 9'uncu duruşması, bilirkişi raporunun yetişmemesi nedeniyle tek celsede sona ermişti. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde süren yargılamada, geçtiğimiz Şubat ayında yapılan son bilirkişi incelemesinin raporu mahkemeye sunuldu. Mahkeme tarafından görevlendirilen 10 akademisyen ve 1 elektrik mühendisi tarafından hazırlanan raporda, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ihmali ve kusuru olduğu saptandı.
Raporda ayrıca teknik koşullar arasında gaz maskelerinin işçilerin madenden kaçmasına olanak tanımamasından üretim zorlamasına, maden içi etkin haberleşme ve alarm sistemi bulunmamasından acil durumlar için bir planlama olmamasına kadar bir dizi eksikliğe vurgu yapıldı.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Katliamdan sonra başlatılan adli süreçte, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Katliamın yıldönümüne iki ay kala 2 Mart 2015 tarihinde iddianame Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede, tutuklu 8 kişi için, 'olası kastla öldürme' suçundan 301 kez 20-25 yıl, 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçundan 162 kez 2-6 yıl hapis cezası istedi. Tutuksuz 38 zanlı için de, 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan 2-15 yıl hapisle cezalandırılmaları istendi. Ancak bu kişilerden, 25'inin cezalarının, kusur durumundan dolayı 3'te 1 oranında artırılması talep edildi. Geçen 25 Aralık'taki duruşmada da tutuklu sanıklardan maden mühendisleri Hilmi Kazık ve Yasin Kurnaz, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

DAVANIN SANIKLARI

Cezalandırılmaları istenen sanıklardan tutuklu olan ilk 6 kişi: Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, maden mühendisi Ertan Ersoy ve emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik. Tutuksuz yargılanan 40 sanık ise maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Yalçın Erdoğan, Harun Güneş, Fuat Ünal Aydın, emniyet teknikerleri Ergün Yılmaz, Coşkun Derici, Necati Karadeniz ve Harun Yılmaz, Erdem Cambaz, Serkan Kocaman, Soner Günay, Ümit Şahin, Nazmicem Nesemioğulları, Hüseyin Alkan, Adem Ormanoğlu, Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Efkan Kurt, Mehmet Bayri, Sertan Günay, Batuhan Ünlüyol, Ozan Sezer, Erdoğan Cinoğlu, Halil Sarı, Serhat Dinç, Saltuk Alp Demir, Uğur Karabulut, Serdar Günay, Mehmet Uçgun, Ömer Değirmenci, Fahri Pançar, Olcay Erşin, Mehmet Avcı, Halil Burhan, Hüseyin Ergin, Hilmi Karakoç, Mehmet Erez ve Caner Uysal'dan oluşuyor.

Kaynak: Birgun.net