301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 6'sı tutuklu 46 sanıklı davanın, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesine yaklaşık 45 günlük aradan sonra yeniden başlanacak. Madende inceleme yapan bilirkişilerin raporlarının yetiştirilememesi nedeniyle, Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın duruşmayı, avukatların ek talepleri olmaması durumunda aynı gün ya da ertesi gün bitirebileceği ifade edildi.

BİLİRKİŞİ RAPORU TAMAMLANAMADI

'nın haberine göre, geçen Şubat ayında facianın yaşandığı ocakta yapılan bilirkişi incelemesinin raporunun tamamlanmaması nedeniyle, duruşmanın bu periyodunun kısa sürmesinin beklendiği belirtildi. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın duruşmayı, avukatların ek talepleri olmaması durumunda aynı gün bitirebileceği ifade edildi. Ancak gerek mağdur ailelerin avukatlarının, gerekse de sanık avukatlarının sunumlarının ve taleplerinin uzun sürmesi durumunda Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın duruşmayı birkaç gün sürdürebileceği de kaydedildi.


'BARO BAŞKANI: AİLELERİN YANINDA OLACAĞIZ

Manisa Barosu Başkanı Avukat Ali Arslan konuyla ilgili şunları söyledi:

"Duruşma sürecinde yapılması gerekli olan işlemler tamamlandı. Bundan sonra bilirkişi raporu bekleniyor. Ama bu çok kapsamlı bir araştırma oldu. Sondaj çalışmaları uzun sürdü. Mahkeme üç aylık bir süre verdi, bunu üç aylık ek süre ile 6 aya çıkardı. Zaten 6 aylık süre bile Ağustos ayında doluyor. Ama yasalarda 6 ayda bitmesi gerekli gibi bir ibare yok. Bu nedenle ben Ekim ayı gibi raporun mahkemeye ulaşacağını düşünüyorum. Ama biz yine de duruşmaları takip edip ailelerin yanında olacağız."

DAVANIN GEÇMİŞİ

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 13 Mayıs 2014'teki maden kazasında, 301 madenci hayatını kaybetti. Faciadan sonra başlatılan adli süreçte, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Facianın yıldönümüne iki ay kala 2 Mart 2015 tarihinde iddianame Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede, tutuklu 8 kişi için, 'olası kastla öldürme' suçundan 301 kez 20- 25 yıl, 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçundan 162 kez 2- 6 yıl hapis cezası istendi. Tutuksuz 38 sanık için de, 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan 2- 15 yıl hapis cezası talep edildi. Ancak bu kişilerden 25'inin cezalarının, kusur durumundan dolayı 3'te 1 oranında artırılması istendi. Geçen 25 Aralık'taki duruşmada da tutuklu sanıklardan maden mühendisleri Hilmi Kazık ve Yasin Kurnaz, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

DAVANIN SANIKLARI

Cezalandırılmaları istenen sanıklardan tutuklu olan ilk 6 kişi Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, maden mühendisi Ertan Ersoy ve emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik. Tutuksuz yargılanan 40 sanık ise şunlar:

"Maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Yalçın Erdoğan, Harun Güneş, Fuat Ünal Aydın, emniyet teknikerleri Ergün Yılmaz, Coşkun Derici, Necati Karadeniz ve Harun Yılmaz, Erdem Cambaz, Serkan Kocaman, Soner Günay, Ümit Şahin, Nazmicem Nesemioğulları, Hüseyin Alkan, Adem Ormanoğlu, Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Efkan Kurt, Mehmet Bayri, Sertan Günay, Batuhan Ünlüyol, Ozan Sezer, Erdoğan Cinoğlu, Halil Sarı, Serhat Dinç, Saltuk Alp Demir, Uğur Karabulut, Serdar Günay, Mehmet Uçgun, Ömer Değirmenci, Fahri Pançar, Olcay Erşin, Mehmet Avcı, Halil Burhan, Hüseyin Ergin, Hilmi Karakoç, Mehmet Erez ve Caner Uysal."

Kaynak: Birgun.net