Çocuklar İçin Barış Hemen Şimdi Girişimi, sokağa çıkma yasakları sırasında en az 80 çocuğun yaşam hakkının ihlal edildiğini duyurdu.

Girişimin verilerine göre, sokağa çıkma yasakları dönemince, çocuklar açılan ateş sonucu, sağlık hizmetine erişemediği için veya çatışma atıkları nedeniyle hayatlarını kaybetti.

YAŞAMA HAKKI İHLALİ

İhlalleri gerçekleştirenlerin cezasız kalmaması talebini de dile getiren örgütün yayımladığı bilgi notunda, devletin çocukların yaşam hakkını her şekilde korumakla yükümlü olduğu bir kez daha hatırlatıldı.

Girişimin hazırladığı 16 Ağustos 2015 – 1 Haziran 2016 tarihlerini kapsayanbilgi notu 7 İldeki, en az 22 ilçede, sokağa çıkma yasakları süresince çocukların yaşadıkları yaşama hakkı ihlaline odaklanıldı.

İLÇELER ZIRHLI ARAÇLAR İLE ABLUKA ALTINA ALINDI

“Çocukların en temel yaşam ve sağlık hakları başta olmak üzere eğitim hakkı, seyahat özgürlüğü, barış içerisinde yaşama hakları gibi pek çok hak ve özgürlükleri ihlal edilmiştir.”

“Sokağa çıkma yasağı ilan edildiği tarihlerde yerleşim yerlerine giriş-çıkış sağlayan ana yollar kapatılmıştır. İlçeler askeri ve polis zırhlı araçlarıyla abluka altına alınmıştır.

“Operasyonlar gerçekleştirildiği siviller can ve mal güvenliğin dikkate alınmamış, hangi hanelerde çocuk, hamile kadın, engelli, 65 yaş üstü yaşlı, kronik hastalığı olan insanların olup olmadığının tespiti yapılmamıştır.

“Operasyon süresi içinde insanlar ateşli silahlarla vurulmuş, vurulan kişiler tedavi alanlarına erişememiştir.”

TİHV’in sokağa çıkma yasaklarına ilişkin raporları ile İnsan Hakları İhlali Günlük Raporları’na dayanılarak hazırlanan bilgi notunda bazı tanıklıklara da yer verildi.

“6 Eylül 2015 – Muhammet Tahir Yaramış (35 Günlük)’ın Babası Abdullah Yaramış: Kendisi hasta değildi, yasak zamanında hasta düştü. Ancak sokağa çıkma yasağı ve ambulansın, doktorun gelmemesi sonucu yaşamını yitirdi. 06 Eylül 2015 tarihinde sabaha doğru yaşamını yitirdi. Öldükten sonra, üç saat yanımızda kaldı. Sonra onu camiye getirdik. Bir cenaze daha oradaydı. Etrafına buz koyduk ama kokmaya başlamıştı."

Kaynak: Birgun.net