Kurban Bayramı dolayısıyla siyasi partiler birer mesaj yayımlayarak bayramı kutladı. İşte CHP, HDP, MHP ve AKP liderlerinin bayram mesajları.

KILIÇDAROĞLU: TEK BİR KİŞİ HAKSIZLIĞA UĞRAMAMALI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Kuruluşundan bu yana İslam dünyasıyla birlikte tüm mazlum devletlerin umudu olan cumhuriyetimizin, temeline bizzat Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yerleştirdiği demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti harcıyla sorunların üstesinden geleceğine inancım tamdır." ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, Kurban Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında, dostluk, kardeşlik ve dayanışmanın en yalın haliyle yaşanması gereken bir Kurban Bayramını daha, cumhuriyetin temel problemlerinin çözümünden uzak, kan ve barut kokusunun İslam dünyası üstündeki varlığını kökleştirdiği bir ortamda kutladıklarını belirtti.

Bayramı şehitliklerde karşılayacak, çocuklarına, eşlerine dualarıyla seslerini duyuracak insanların acısını hafifletecek, yeni acıların yaşanmasını engelleyecek çözümleri en kısa sürede bulmaları gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, mesajında şunları kaydetti:

"15 Temmuz darbe girişimi sonrasında başlayan ve 'kurunun yanında yaşın yanması' sonucunu doğurduğu tüm toplum kesimlerince dile getirilen kamu ihraçlarının yarattığı mağduriyetlere karşı insani, hukuki ahlaki sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz. Darbecilere ve tüm terör odaklarına karşı verilen haklı mücadelede, masumiyet karinesi ve suçun şahsiliği ilkelerine bağlı kalınması bir zorunluluk olarak önümüzde durmaktadır. Darbe girişimine katılanlar hukukun üstünlüğü ilkesine bağlı kalınarak yargılanmalı, işkence, kötü muamele ve tehdit gibi insan haklarına aykırı fiiller önlenmeli, tek bir kişinin dahi haksızlığa uğramaması için gerekli bütün önlemler vakit geçirmeksizin alınmalıdır."

Kılıçdaroğlu, Türkiye Cumhuriyeti'nin bilimsel aklın yolunda kimseyi ötekileştirmeyen, liyakata dayalı yeni bir kamu istihdam politikasını benimsemiş, çağdaş eğitimin tüm gereklerini yerine getirmiş, parlamenter demokrasisini güçlendirmiş, özgürlükçü, toplumsal barışını sağlamış, hukukun üstünlüğü çerçevesinde yargı bağımsızlığını kalıcılaştırmış, gelir dağılımı eşitsizliğini çözmüş, yoksulluğu yenmiş bir ülke olarak yoluna devam etmek zorunda olduğunu aktardı.

Kılıçdaroğlu, mesajını şöyle sürdürdü:

"Kuruluşundan bu yana İslam dünyasıyla birlikte tüm mazlum devletlerin umudu olan cumhuriyetimizin temeline bizzat Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yerleştirdiği demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti harcıyla sorunların üstesinden geleceğine inancım tamdır. Bu inanç ve umutla Atatürk başta olmak üzere silah arkadaşlarını, ülkemizin birlik ve bütünlüğü için terör örgütüne karşı mücadelede verdiğimiz tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Acılarını bir ömür yüreklerinde taşıyacak şehit ailelerine Allah'tan sabır diliyor, bedenlerini bizler için siper etmiş gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Halkımızın ve İslam dünyasının Kurban Bayramı'nı yürekten kutluyorum. Kutsal topraklarda hac farizasını yerine getiren bütün vatandaşlarımıza da sevgi ve saygılarımı iletiyorum. Ülkemize ve tüm İslam dünyasına Kurban Bayramı'nın mutluluk, esenlik ve barış getirmesini dilerim."

DEMİRTAŞ VE YÜKSEKDAĞ'DAN BARIŞ VURGUSU

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, Kurban Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

HDP tarafından paylaşılan Bayram mesajı şu şekilde:

"Bu Kurban Bayramı'nı, coğrafyamızdaki halkların barışa her zaman olduğundan daha fazla ihtiyaç duyduğu; insanlarımızın özgürlük, adalet ve eşitlik özlemini daha fazla hissettiği günlerden geçerken karşılıyoruz.

El ele vererek bu coğrafyaya hak ettiği ve özlemini duyduğu barışı, adaleti ve eşitliği getireceğimize olan inancımızla, halklarımızın ve tüm İslam aleminin Kurban Bayramı’nı en içten duygularımızla kutluyoruz. Düşmanlıkların, intikam duygularının yerini dostluk, dayanışma ve kucaklaşmanın almasını diliyoruz.

Çocukların ve gençlerin ölmediği, kadınların şiddetin hiçbir türüne maruz kalmadığı, katliamların yaşanmadığı, kimsenin yerinden yurdundan göç etmek zorunda bırakılmadığı, ırkçı ve insanlık düşmanı anlayışlara geçit verilmediği, halklar arasına nefret tohumlarının ekilmediği bir ülke ve bölge mücadelesini başarmak için bu Kurban Bayramı’nın umutlarımızı büyütmesini arzu ediyoruz.

Kurban Bayramı vesilesiyle, coğrafyamızda ve dünyanın dört bir yanında barış için edilen duaların kabul olmasını diliyor ve bu özlemi duyan bütün insanlara eşit kardeşlik mesajımızı iletiyoruz.

Bir inançlar ve halklar bahçesi olan coğrafyamızın ateş değil barış çemberi olması dileğiyle, Suriye’de süren savaşta her gün canını yitiren, işgallere ve saldırılara karşı mücadele eden, direnen insanları unutmuyor, mazlum halklarla dayanışmamızı bu bayramda da büyütüyoruz.

Dileğimiz ve mücadelemiz, bayramların özü olan dayanışma ruhunun hayatın tüm alanlarına hakim kılınması içindir.

***

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Hain ve aşağılık tertiplerine, PKK ve diğer terör örgütlerinin alçak ve insanlık dışı emellerine büyük bir millet şuuruyla cevap verilmesi, engel olunması gerektiğini belirterek, "Kararlılıkla ifade etmem gerekir ki bin yıllık kardeşliğimizi kurban vermeyeceğiz. Türk vatanını kurban ettirmeyeceğiz. Türk milletinin bölünüp parçalanmasını dileyen, gözleyen, bunun için yanıp tutuşan zulüm uşaklarına ve vicdanı buz tutmuş çevrelere de asla müsaade etmeyeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

***

Başbakan Binali Yıldırım da Kurban Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Yıldırım, mesajında şu değerlendirmelerde bulundu:

"Herkes şundan emin olsun ki, ihanet şebekeleri, saçtıkları nifak tohumlarıyla böyle yekvücut olmuş bir milletin bütünlüğüne asla halel getiremeyecekler. İhtilaf ve gerilim alanlarını derinleştirmeye çalışanlara karşı milletçe kardeşlik ve adaletten yana olacak, bizi tek millet haline getiren kutlu değerlere dört elle sarılmaktan vazgeçmeyeceğiz. Birliğimize kasteden, gücümüzü kırmak isteyen bütün o kirli oyunlar beyhudedir. Allah’ın izniyle hiçbir ihanet şebekesi bu milletin başını önüne eğdirmeye muktedir olamayacaktır."

Kaynak: Birgun.net