Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi sakinleri, 1997 yılında alınan SİT kararının 'hayatlarını olumsuz yönde etkilediği' gerekçesiyle eylem yaptı. Eylem sırasında aniden başlayan şiddetli yağmur nedeniyle protestocu grup, üzerinde ‘SİT’ yazan bir tabutu dereye attı.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından koruma altına alınması gereken 200 ekolojik bölge arasında gösterilen Rize’deki Fırtına Vadisi’nde, ‘Doğal SİT’ alanı özelliğinin yerleşim alanlarından kaldırılması için eylem yapıldı. ‘SİT mevtası’ yazılı tabutu omuzlarda gezdiren eylemciler ardından da Fırtına Deresi’ne attı. Ardeşen ilçesi Fırtına Vadisi girişinde toplanan yaklaşık 150 kişi, "SİT, vatandaş el ele, yerleşim alanlarımızdan SİT’e güle güle" yazılı pankart ile "Çevre bekçi ile değil sevgi ile korunur" ve "SİT köyümden git" yazılı dövizler açtı. SİT nedeniyle arazilerinde ev yapamamaktan yakınan, yapanların ise mahkemelerde yargılandıklarını dile getiren eylemcilerden bazıları, bir kamyonetin kasasında getirilen ve üzerinde ‘SİT mevtası’ yazılı tabut ile imam cübbesi giyen bir kişi eşliğinde basın açıklaması yaptı. Grup adına konuşan Nebahat Balcı, yerleşim alanlarındaki SİT özelliğinin kendilerini esir aldığını ve yaşamlarını zorlaştırdığını belirterek şunları söyledi:

'YAŞAM ALANLARIMIZI DARALTAN SİT ÖZELLİĞİ KALDIRILSIN'

“Yerli halk olarak yerleşim alanlarından SİT özelliğinin kaldırılmasını istiyoruz. Birileri bizim adımıza bir yerlere mesaj veriyor. Bu mesajı verenler yılın 12 ayında, yağmurunda, çamurunda, sevincinde ve üzüntüsünde Çamlıhemşin'in ve doğanın yanında değil. Buna rağmen sanki bütün vadi adına mesaj vermeye çalıştılar. Ama halk olarak biz buradayız. Bizler tatil için bu vadiyi kullanmıyoruz, hayatımızın her anını burada geçiriyoruz. Doğanın gerçek sahipleri olarak yaşam alanlarımızı daraltan yerleşim alanlarındaki SİT özelliğinin kaldırılmasını istiyoruz.”

'SİT MEVTASINDAN RAZI MISINIZ?'

Grup daha sonra yaklaşık 60 araçlık konvoyla Çamlıhemşin İlçesi’ne gitti. Burada tabutu omuzlara alan kalabalık ilçede yürüyüş gerçekleştirdi. Tabutun önünde yürüyen ve imamı canlandıran bir kişi, “Köylerimizde Milli Park ve SİT alanı nedeniyle cenaze gömemiyoruz. Bu cenazeyi nereye gömeceğiz? Bize yer gösterin” dedi, ardından da, “Bu mevtadan razı mısınız?” diye sorunca, ‘Razı değiliz’ yanıtı aldı.

TABUT DEREYE ATILDI

Çamlıhemşin'de de basın açıklaması yapmaya hazırlanan grup, aniden başlayan şiddetli yağmur nedeniyle dağıldı, bazıları kaçışırken gruptan birkaç kişi de tabutu köprü üzerinden Fırtına Deresine attı.

()

Kaynak: Birgun.net