HDP'nin İmralı Heyeti'nde yer alan Sırrı Süreyya Önder, 3.5 yıl çözüm ekibinde görev aldığını belirterek, “Başbakanların, hükümetin, istihbarat örgütünün özel ricasını PKK’ye götürdüm, günlerce sığınaklarda beraber kaldım” dedi.

Sözcü'den Veli Toprak'ın haberine göre,Önder, Anayasa Komisyonu’nda gece yarısı yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Belki de bu son konuşmamız. Ben cezaevine ilk 16 yaşında girdim, Adıyaman’da bir halk mücadelesinde. 18 yaşında 12 Eylül faşizmine karşı direndiğim için tekrar girdim. 12 yıl ağır hapse mahkum edildim. Cezaevinde 50 günden fazla ölüm orucu direnişi gerçekleştirdim. Anayasa düzeni değiştirmeye tam teşebbüsten ceza aldım. Çıktıktan sonra bu memleketin Anayasasını yazım komisyonunda yer aldım. Hep birlikte o Anayasayı mahkum ettik. 12 Eylül rejimini şebek eden 2 tane film yazdım.

Barış süreci başladı. Sayın bakan (Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ı kast ediyor) da dahil olmak üzere bakanlarla, istihbarat örgütüyle, Milli Güvenlik Kurulu temsilcisiyle, PKK’yle, Sayın Öcalan’la 3.5 sene süren düzenli görüşmeler yaptık. Devletin, sayın bakanların, Başbakanların özel ricalarını, önerilerini, itirazlarını, PKK’ye götürdük. Onlarla günlerce aynı sığınaklarda kaldık. Günlerce tartıştık, değerlendirdik. Bu ülkeye barışı getirmek için.

Şimdi hepinizin olumlayarak bahsettiği 2013 Newroz bildirgesini okumuş olduğum için hakkımda müebbet hapis isteniyor. Umurunda olanı Allah şu merdivenlerden aşağıya indirmesin. Bugüne kadar yaptığım, yazdığım, çizdiğim, çektiğim her şey şeref madalyamdır. Bir şeref madalyası da siz takacaksınız. Hepinize müteşekkür olacağım. Bu şükran borcumu bu dönemi de şebek eden bir film çekmezsem bütün emeğim, hünerim bana haram olsun. Kimse kendini orada görmek istemeyecektir.

Kaynak: Birgun.net