ZEYNEP YÜNCÜLER
[email protected]
@yunculerzeynep


Sokağa çıkma yasağı ile beraber operasyonların yaşandığı Şırnak’in İdil ilçesi Turgut Özal Mahallesi’nde bulunan 343 hasarsız ev bu ay içerisinde yıkılacak. BirGün’ün Temmuz ayında gündeme getirdiği yıkım kararı, aynı ay içerisinde durdurulmuştu, ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü yıkım kararını yeniden verdi. Temmuz ayında evlerin yıkılma gerekçesi olarak, yıkılan sağlık ocağının yerine yapılan kalekoldan, binaların yüksek olmaması gerektiği gösterilirken şimdi ise yıkılma gerekçesi olarak binaların ‘kaçak imar’ olması gösteriliyor.

‘Evleri devlet vermişti’

BirGün’e konuşan mahalleli C.A, Şırnak Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Sinan Aydın’ın İdil’e gelerek evlerin kesinlikle yıkılacağını belirttiğini, ifade etti. C.A binaların şimdi de ‘kaçar imar’ gerekçesiyle alınan yıkma kararına ilişkin şöyle konuştu: “Bu evler Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğünce 1987-1996 tarihlerinde vatandaşa verildi. Bu projenin o yıllarda uygulanmasının nedeni yaşanan terör olayların önüne geçip vatandaşları yerleşik hayata geçirmektir. Zamanla imara yasak gibi yapılanmaların olmasının nedeni ailelerin çekirdek aile olmaktan çıkıp birleşik aile tipine evrilmeleridir. Devlet tarafından teslim edilen konutların artık ailelere yetmemesi nedeniyle konutlar daha büyük evlere çevrildi. Bu alanda yeni yapılan evlerin ruhsatlarının verilmemesi ve denetiminin yapılmaması yerel yönetimlerin görevlerinin sorumluluğudur. Vatandaşın bu konu ile ilgili herhangi bir sorumluluğu yoktur. “

‘Yıkım, firmaların yararına’

Bu ay içerisinde, 343 hasarsız konutun yıkılmasının ardından, 197 eski konutun da yıkılacağını belirten mahalleli C.A, “Bu kararın faydası sadece alt-üst yapı, konut ihalelerini alan şirket-firmalara yarayacak. Çevre Şehircilik Bakanlığı burada yıkılan evlerimizin yerine yapılacak konutlar için Erkonut İnşaat Anonim Şirketi ile anlaştı. Evlerimizin yıkılması durumda, ilçede kiralık ev bulunmadığından bir göçle karşı karşıya kalacağız, daha önce aksayan eğitimimiz tekrar sekteye uğrayacak, işyerlerinin kapanması ile çoğu kişi işsiz kalacak, kültürel yaşamımız olumsuz yönde etkilenecek ve aile bütünlüğümüz bozulacak” diye konuştu.

Kaynak: Birgun.net