YAŞAR AYDIN / [email protected]
@yasaraydinnn

Türkiye uzun zaman sonra ilk kez Suriye dışında bir noktayı konuştu. Geçen haftanın en temel konusu Musul oldu. Irak’ta Musul üzerinden yaşanacak gelişmeler bu haftaya da taşınacak gibi duruyor.

Musul ve Irak tartışması yaşanmaya devam etse de bu hafta gözler tekrar Suriye’ye çevrilecek. Erdoğan, Rusya lideri Putin ile yapacağı görüşmeden sonra Suriye fotoğrafında yerini daha net görecektir. ABD ile bölgeye dair bir türlü frekans tutturamayan Türkiye, şansını Rusya ile deneyecek. Bu açıdan hafta başı gerçekleşecek Erdoğan-Putin görüşmesi oldukça önemli. İlişkileri hangi boyuta taşır bilinmez ama Türkiye’nin bölgede ilerleyebileceği noktaların kalın çizgilerle bir kez daha çizileceği kesin.

Meclis bildiğiniz gibi

TBMM geçen hafta açıldı. Beklenildiği gibi Erdoğan’ın damgasını vurduğu Meclis neredeyse hiç çalışmadan haftayı kapadı. Bu haftanın da farklı olması beklenmiyor. Darbe Komisyonu üzerinden başlayan tartışma devam edecek. Başkan’dan Başkan Vekili’ne oradan da Sekreter Üyeliğe kadar her yeri dolduran AKP’nin komisyondaki niyeti de açıkça ortaya çıkmış durumda.

KHK’lerde ne olacak?

Bu hafta en az bir KHK daha bekleniyor. KHK ile en az iki ilin belediye başkanlığına da kayyum atanacağı konuşuluyor. KHK’lerde yeni ihraçlar beklenirken ilk kez göreve iadelerin de olabileceği gelen bir başka bilgi. Neredeyse üç aydır açığa alınmış kamu çalışanlarının bir kısmına ilişkin hükümetin bu hafta karar vermesi bekleniyor. Hükümete yakın kaynaklardan aldığımız bilgilere göre CHP, MHP ve AKP’nin kendi bünyelerinde oluşturdukları komisyonlarında olan isimlerin bir bölümü yeni KHK ile görev başı yapacak deniyor. KHK’deki asıl sürprizin istihbarat alanında yaşanacağı da konuşulan bir başka konu.

Bu hafta adım atılıyor

Bu hafta çıkarılması beklenen KHK içinde en önemli maddelerden birinin MİT olacağı yönünde duyumlar geliyor. AKP hükümetinin orduda yaptığı revizyonun bir benzerini istihbarat örgütleri üzerinde KHK eli ile yapmak istediği sır değildi. Bu hafta bununla ilgili adım atılması bekleniyor.

Bıyıklar çıktı kabine değişiyor

AKP’deki kabine değişikliği ile ilgili gelişmeleri geçen hafta aktarmıştık. Bir hafta önce yapılan MGK sonrası değişimin bu hafta olması bekleniyor. Bu arada TBMM’de AKP’yi takip eden muhabir arkadaşlara isim sorduğumuzda aldığımız yanıt ilginçti; “Hangi milletvekili yeni bıyık bırakıyorsa aday odur.”

Erdoğan ipleri sıkı tutuyor

Devletle ilgili tüm toplantıların ve açılışların yeni adresi Beştepe’deki Saray. Bu hafta Erdoğan akademik yılı orada açacak. Tüm rektörleri Saray’a davet eden Erdoğan bir kez daha “patron benim” mesajı vermiş olacak. Türkiye’de toplanması için damadı ile birlikte büyük uğraş verdiği Dünya Enerji Kongresi ise Erdoğan’ın boy göstereceği başka bir nokta.

CHP solunu arıyor

Devrimci Demokratlar CHP içerisindeki en kitlesel etkinliklerini geçen hafta sonu İstanbul’da gerçekleştirdi. Fikri Sağlar, Ali Şeker ve Niyazi Nefi Kara gibi milletvekillerinin konuşma yaptığı etkinliğe yaklaşık bin kişi katıldı. ‘Yeni Bir Türkiye Mümkün’ teması ile organize edilen toplantıların önemli kentlerde tekrarlanması bekleniyor. CHP’de politik ve örgütsel bir değişim hedefleyen yapı bu etkinlikle birlikte biraz daha tartışılacaktır. Toplantıya katılan CHP’lilerin ortak kanaati 15 Temmuz sürecinin iyi yönetilmediği ve değişimin acil bir talep olduğu yönündeydi. Toplantının, Genel Merkez ve örgüt üzerindeki etkisini bu hafta daha net göreceğiz.

Kaynak: Birgun.net