BİRGÜN / ANKARA

TBMM Genel Kurulu’nda muhalefetin itirazı üzerine AKP’nin geri adım atmasıyla tartışmalı bazı maddeleri son dakikada metinden çıkarılsa da sakıncalı düzenlemelerle dolu “torba yasa” ile birbiriyle ilgisi olmayan 37 farklı yasada değişiklik yapıldı.

Sürdürülen görüşmelere rağmen Saray’ın itirazı üzerine Hakkâri ve Şırnak’ın il olmaktan çıkarılması ve belediyelere kayyum atanması ile ilgili maddelerin tasarıdan çıkarılmasına karşı çıkan AKP, muhalefetin engellemeleri üzerine yasanın tümünü çıkarmakta zorlanacağı için son anda geri adım atmak zorunda kaldı.

Yapılan değişiklikle Hakkâri ve Şırnak’ın il statüsünden çıkarılması ile terör suçu nedeniyle görevden uzaklaştırılan belediye başkanı, başkanvekili ve meclis üyelerinin yerine İçişleri Bakanı ve vali tarafından görevlendirme yapılmasına ilişkin düzenlemeler tasarıdan çıkarıldı. AKP, 100’den fazla kuruluşun varlıklarının özelleştirilmesinin önünü açacağı için büyük tepki toplayan maddeyle ilgili de geri adım attı. Bu madde de yasada yer almadı.

Yasada ‘yok yok’

“Torba Yasa” da defin ruhsatının aile hakimlerince verilmesinden vakıf üniversitesi kurulmasına, imar planı değişikliğine ve vakıfların yayıncılık yapabilmesine kadar pek çok düzenleme bulunuyor. TBMM’de kabul edilen yasa ile yapılan bazı dikkati çeken düzenlemeler şöyle:

» Kamu hizmetine sunulamayacak olan ve orman niteliğini kazanan taşınmaz üzerinde bulunan fabrika ya da ticarethaneler, 49 yıllığına kiraya verilebilecek.

» Kayyum atanan vakıf üniversitelerinin faaliyet izni, YÖK’ün teklifi ve Bakanlar Kurulu’nun kararı ile kaldırılacak. Faaliyet izni kaldırılan vakıf üniversitelerinin mal varlığı tasfiye edilecek.

Belediyelerin mallarına el konulacak

» İçişleri Bakanlığı “güvenlik gerekçesiyle” ihtiyaç duyduğu kamu kurum ve kuruluşları ile belediyeler ve İl özel İdareleri dahil mahalli idareler ve diğer kamu tüzel kişilerine ait taşınmazlara el koyabilecek.

» Aile hekimlerinin asgari 8 saat nöbet tutma mecburiyeti kaldırılacak. Aile hekimlerine ve aile sağlığı elemanlarına, belirtilen yerlerde haftalık çalışma süresi ve mesai saatleri dışında nöbet verilecek.

» Kamudaki teftiş veya denetim elemanları aleyhinde kişisel kusur, haksız fiil veya sorumluluklarına dair tazminat davası açılabilecek. Ancak bu görevlilerin eylemlerini kin, garez, hatır, baskı veya telkinle yaptığı kanaati oluşursa idarenin ödediği tazminat görevliye rücu edilebilecek.

Riskli alan bahanesiyle ihalesiz alım

» Terör olayları nedeniyle hasar gören bina ve alanlarda, imar planı, imar uygulaması, altyapı ve üstyapı projeleri, ruhsat ve yapım işleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından resen yapılacak, yaptırılacak ve onaylanacak.

» Riskli alanların dönüştürülmesi için kullanılacak rezerv yapı alanlarında gerçekleştirilecek her türlü mal ve hizmet alımları ile yapım işleri Kamu İhale Kanunu hükümlerinden istisna olacak.

‘Ensar’a televizyon’ maddesi de var

Tasarının tartışmalı maddelerinden biri de vakıflara yayın lisansı verilmesiyle ilgili düzenleme. Siyasi partiler, STK’ler, sendikalar için yayın yasağına dokunulmazken sadece vakıflara istisna getirilmesi iktidara yakın TÜRGEV, Ensar gibi vakıflara ayrıcalık yorumlarına neden oldu.

Kaynak: Birgun.net