DOĞU EROĞLU / [email protected]
@DoğuEroglu

Darbe girişimi sonrasında, 14 yıllık AKP iktidarı sırasında yaşanan pek çok temel insan hakkı, cadı avı, katliam ve faciaların faturasının Gülen Cemaati’ne kesilmesi furyasına son olarak, Suriye’de savaşan cihatçıların Türkiye’yi otoban olarak kullanması da eklendi. İktidara yakın basında sıkça yer bulmaya başlayan iddiaya göre, FETÖ mensupları cihatçıların Türkiye-Suriye sınırını rahatça kullanmalarında başrolü oynadı. AKP’nin Suriye İç Savaşı’na paramiliter gruplar yoluyla başarısız müdahalesine kılıf aransa da, sınırda cihatçı örgütlerin üstlendiği kentler ile geçiş yaptığı ilçelerde görev yapan yetkililer mercek altına alındığında iddianın gerçeklerle örtüşmediği görülüyor.

BirGün’ün araştırmasına göre, 2013’ten bugüne, Antep, Urfa, Kilis, Hatay, Yayladağı, Karkamış, Akçakale ve Elbeyli’de görev yapan il emniyet müdürleri ile ilçe emniyet amirleri, valiler, kaymakamlar, hudut komutanları ve belediye başkanlarından yalnızca 5’inin isimleri 15 Temmuz sonrasında başlatılan soruşturmalarda geçiyor.

Valiler temiz, 2 eski emniyet müdürü tutuklu

Yapılan incelemeye göre, 2013’ten 2016’ya sınır kentleri Hatay, Kilis, Urfa ve Antep’te görev yapan il emniyet müdürlerinden yalnızca Hatay İl Emniyet Müdürlüğü yapmış Ragıp Kılıç ile Kilis İl Emniyet Müdürlüğü görevinde bulunmuş Mehmet Akpınar soruşturmalara dahil edildi. Akpınar ve Kılıç, soruşturmalar dahilinde tutuklandı. 4 kentte 2013’ten 2016’ya dek görev yapmış valiler arasında 15 Temmuz soruşturmalarına dahil edilmiş isimse yok. Yalnızca sınır geçişleri konusunda değil, örgütlenme ve cephe gerisi hizmetler konusunda da yoğun biçimde kullanılan 4 kentin belediye başkanları arasında da hakkında soruşturma başlatılan veya açığa alınan yok.

Geçiş yapılan ilçelerde şüpheli yok

2013’ten itibaren El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra ile Türkiye’nin destek verdiği cihatçı gruplar için en kolay geçiş noktalarından biri Hatay-Yayladağı oldu. 2014’ten itibaren güçlenen IŞİD ise Kilis-Elbeyli, Antep-Karkamış ve Urfa-Akçakale noktalarını ticaret, lojistik hat ve savaşçı geçişleri için kullandı. Kobane’deki YPG zaferinin ardından Tel Abyad’ın 2015’te IŞİD elinden çıkışıyla, Tel Abyad karşısındaki Akçakale bu özelliğini yitirdi. Tamamı AKP’li belediye başkanları tarafından yönetilen bu ilçelerde, belediye başkanlarının isimleri soruşturmalara dahil edilmediği gibi, Yayladağı, Karkamış ve Akçakale’de ilçe emniyet amirliği yapmış isimler arasında da 15 Temmuz sonrası soruşturmalarda ismi geçen bulunmuyor.

2 asker tutuklu

Elbeyli, Yayladağı, Karkamış ve Akçakale’de 2013’ten itibaren kaymakamlık görevinde bulunmuş isimlerden, açığa alınan Yayladağı Kaymakamı Alpaslan Altınışık haricinde de soruşturmalara dahil edilmiş kimse yok. Yayladağı, Elbeyli, Karkamış ve Akçakale’de yer alan hudut alay komutanlıklarında görev yapan askerlerdense ikisinin ismi 15 Temmuz sonrası soruşturmalarda geçiyor. Karkamış’ta görev yapmış iki isim, Tuğgeneral İrfan Can ve Tuğgeneral Mehmet Soysal’ın tutuklulukları sürüyor.

Kaynak: Birgun.net