ERSOY YAŞAR / [email protected] / @ersysr

ABD’li elektrikli araç üreticisi Tesla Motors, yenilikçi bir teknoloji markası olmasının yanı sıra ürettiği araçların çevre dostu kimliğinden ötürü de hızlı bir yükseliş gösteriyor. Öyle ki geçen hafta orta segment kullanıcıları için üreteceğini duyurduğu Model 3, bir hafta içinde sürede rekor olarak adlandırılabilecek bir ön sipariş aldı ve 325 bine ulaştı. Elon Musk’ın Twitter hesabından yaptığı açıklamaya göre bu, 14 milyar dolar değerinde gelir elde etmek anlamına geliyor.

Marka bu kadar popüler olunca, dünyanın otomotiv gündeminde de sürekli yer buluyor. Geçen haftalarda, Singapur’da yaşanan bir olay oldukça dikkat çekiciydi. Hong Kong’dan aldığı Tesla Model S elektrikli otomobili Singapur'a getirmek isteyen Joe Nguyen, devletin elektrikli araçlara sağladığı vergi indirimini almayı beklerken 11 bin dolar ek vergiyle karşılaştı.

Çevreye duyarlı vergi dilimi
Singapur’un yol ve taşımacılık otoritesinin yetkilileri, aracı test ettiklerinde Tesla’nın değeri olan 181 Wh/km (km başına tüketilen elektrik miktarı) yerine 444 Wh/km tükettiğini tespit ettiklerini belirttiler. Singapur’da araçların vergi dilimleri çevreyi ne kadar kirlettikleri ile orantılı olarak hesaplanıyor. Bu, tüketime neden olmasından ötürü elektrikli araçlar için de geçerli bir kural.

Konu ile ilgili açıklama yapan Tesla sözcüsü ise, elektrikli araçların herhangi bir benzinli aracın kilometre başına 3’te biri kadar daha karbondioksit salınımı gerçekleştirdiğini, Singapur'un enerji kaynaklarının giderek yenilenebilir enerji kaynaklarına dönüştüğünü ve üretilen karbondioksitin de her geçen yıl daha da azaldığını söyledi. Sözcü, Tesla Model S’nin 181 Wh/km için kilometre başına 90 g karbondioksit tüketirken Mercedes S Serisi’nin 200 g karbondioksit tükettiğini belirtti.

Tesla'nın kurucusu Elon Musk uzun süredir bu konu üzerine görüşlerini belirtiyor. Bugüne dek hala konuşulan ve Musk’ın 2006’da açıkladığı ‘Tesla Motors Ana Planı’nda da elektrikli araçların doğalgaz veya hibrit araçlarla karşılaştırmasını Tesla’nın o günün koşullarında ürettiği Roadster modeli özelinde tartışmıştı. Musk, rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının aktif kullanılmasıyla elektrikli araç kullanımının avantaja dönüşeceğini vurguluyor. Tesla sözcüsü, Elon Musk’ın Singapur’da yaşananlarla ilgili Başbakan Lee Hsien Loong ile görüştüğü ve sürecin doğru anlaşılarak değerlendirilmesi için çabalarının sürdüğünü de belirtiyor.

***

Mühendisler yeni araç kokusu tasarlıyor

İspanya’da SEAT fabrikasında görevli koku ekibi, otomobil kokusu geliştirme konusunda dünyanın sayılı uzmanları arasında yer alıyor. Kimya mühendisi ve kimyagerlerden oluşan ekibin öncelikli görevi, üretime hazırlanan veya tasarım aşamasında bulunan araçlarda kullanılan malzemelerin her durumda ve şartta üretimden kaynaklanan herhangi kötü koku yaymalarını önlemek.

Ekip, kullanılan metal olmayan tüm malzemeleri tek tek kontrol ediyor. Burunlarıyla ve kimyasal detektörler ile yaydıkları kokuların buruna hoş gelip gelmediğine kadar veriyor. Bunu yaparken de çoğunlukla, 60 dereceye kadar ısıtılmış aracın içinde dakikalarca oturarak, çevreyi kokluyorlar. Hoş kokmayan bir malzeme ile karşılaşıldığında ise, ya bu malzeme daha iyi kokan muadiliyle değiştiriliyor ya da bir çözüm bulunuyor. Modellerin markaya özgü karakteristik kokuyu taşıması için her yıl 400’ü aşkın koku testi uygulanıyor.

Kaynak: Birgun.net