İstanbul Film Festivali 35’inci yolculuğuna yarın başlıyor. 11 günlük film maratonunda yok yok. Festivalde 25 bölümde 62 ülkeden 223 yönetmenin toplam 221 film gösteriminin yanı sıra konuk sinemacıların katılacağı sohbetlerden konserlere birçok özel etkinlik de gerçekleştirilecek.

Sinema severlere filmlerini sunmaya hazırlanan festival sinemaya katkı sunmuş sinema emekçileriyle gerçekleştirilecek olan ‘Festival Sohbetleri’yle de dikkat çekiyor.

Festival Sohbetleri programı şöyle:

* OttoPreminger: Bir Yönetmenin Anatomisi

Festival bu yıl sinema tarihinin en özgün, en yaratıcı yönetmenlerinden Otto Preminger’i, ölümünün 30. yıldönümünde 10 önemli filminin yer aldığı bir bölümle anıyor. Dünya ve İkizi: Otto Preminger’in Yaşamı ve Yapıtları kitabının yazarı Chris Fujiwara ile sinema yazarı Nil Kural 8 Nisan 16.30’da Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi’nde yönetmeni ve yapıtlarını tartışacak.

* Ali Kazma // Mari Spirito

Venedik Bienali’nde Resistance ile Türkiye’yi temsil eden video sanatçısı Ali Kazma, video sanatının dünya ile kurduğu etkileşimi anlatacak. 9 Nisan 16.00’da Pera Müzesi’nde Kazma’ya bağımsız küratör Mari Spirito eşlik edecek.

* Sinema Tarihsel Dönüşümlere Nasıl Cevap Veriyor?

Lampedusa’yı filmine konu alan iki yönetmen aynı söyleşide buluşuyor. Berlin Film Festivali’nin büyük ödülü Altın Ayı’yı kazanan Denizdeki Ateş’in yönetmeni Gianfranco Rosi, NTV Belgesel Kuşağı’nda gösterilecek Lampedusa’da Kış’ın yönetmeni Jakob Brossmann, sinema yazarı Melis Behlil’le birlikte dünyanın halini belgesel sinema aracılığıyla sorgulayacaklar. Etkinlik 10 Nisan 18.00’de Pera Pera Müzesi’nde.

* Müjde Ar // Fatih Özgüven

1980’li yıllarda rol aldığı filmlerle Türkiye sinemasındaki kadın temsilini değiştirdiği gibi kendisinden önceki oyunculuk kalıplarını da yıkan Müjde Ar, sinema yazarı Fatih Özgüven’le kariyeri, filmleri ve Türkiye sineması hakkında sohbet edecek. Sohbet 11 Nisan 17.30’da Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi’nde.

* Suzan Avcı/Murathan Mungan /Okan Arpaç

Bu yıl festivalin Sinema Onur Ödülü’nün sahibi “en iyi kötü kadın” Suzan Avcı, yazar ve şair Murathan Mungan ve sinema yazarı Okan Arpaç ile birlikte Yeşilçam’ı ve sinemayı konuşacaklar. Geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren, Yeşilçam’ın en üretken sinemacılarından Ülkü Erakalın da bu panelin katılımcıları arasında olacaktı. Panelde Erakalın'ın adı da anılacak. Etkinlik 13 Nisan 16.30’da Pera Müzesi’nde.

Yoğun ilgi ek seanslar

Festivalde yoğun ilgi gören bazı filmlere ek seanslar konuldu. Bol ödüllü Hong Sang Soo’nun yeni komedisi Doğru Zaman 18 Nisan 19.00’da Akbank Sanat’ta; Coen Kardeşleri’n yeni filmi Yüce Sezar! 18 Nisan 21.30’da Atlas Sineması’nda ve İngiliz sinemasının harika çocuğu Ben Wheatley’nin yeni filmi Gökdelen 18 Nisan 21.30’da Rexx Sineması’nda gösterilecek.

***

70’ler Amerikan Avangard Sineması

Festival programında bu yıl 70’li yıllarda en verimli zamanlarını geçiren Amerikan avangard sinemasının öncü isimlerinin filmleri bir araya geldi. Burak Çevik küratörlüğünde hazırlanan bölümde Stan Brakhage, Michael Snow, Robert Breer, Hollis Frampton, Jonas Mekas, Stan Van Der Beek, Yvone Rainer gibi ustaların filmleri, orijinal formatları olan 16mm kopyalarıyla, İstanbul Modern Sinema’da izleyicilerle buluşacak. Bölüm kapsamında Burak Çevik ile küratör ve sanat tarihçisi Herb Shellenberger bir söyleşi de gerçekleştirerek bu sanatçıları, yapıtları ve dönemin Amerikan sineması ve video kültüründeki yansımalarından söz edecek. Etkinlik 8 Nisan 19.00’da İstanbul Modern’de gerçekleştirilecek.

***

Festivalin yeni bölümleri

35. İstanbul Film Festivali Akbank Galaları, Yıllara Meydan Okuyanlar, Dünya Festivallerinden, Genç Ustalar, NTV Belgesel Kuşağı, Mayınlı Bölge, Antidepresan, Çocuk Mönüsü, Geceyarısı Çılgınlığı gibi klasikleşmiş bölümlerinin yanı sıra bu yıla özel bölümlerde gösterimler gerçekleştirecek.

Musikişinas: Festival bu yıl ruhunu müzikle doyuranlar için yepyeni bir bölüm sunuyor. Müziği hayatlarının ayrılmaz bir parçası kılanların hikâyelerinin bir araya toplandığı 8 film Musikişinas bölümünde izleyiciyle buluşacak.

Gömülü Hazineler: Festivalin bu yıl çok ses getirecek yeni bölümlerinden Gömülü Hazineler, sinema tarihinin varlığı az bilinen, yasaklanmış, kaybolmuş, yıllar boyu izleyici karşısına çıkmamış veya literatürde adından hak ettiği kadar bahsedilmemiş filmleri gömülü olduğu yerden gün ışığına çıkartacak. Alkan Avcıoğlu'nun küratörlüğünü üstlendiği bölüm kapsamında geç keşfedilen veya restore edilen kopyasıyla izleyici karşısına ilk kez çıkmaya hazırlanan 4 film beyazperdede meraklılarıyla buluşacak.

Işığın Peşinde: 70’ler Amerikan Avangard Sineması: İstanbul Film Festivali, deneysel sinemaya da hak ettiği alanı açmak için bu özel türün başlangıçlarına doğru yol alıyor ve 70’li yıllarda en verimli zamanlarını geçiren Amerikan avangard sinemasının öncü isimlerinin filmlerini bir araya getiriyor. Burak Çevik küratörlüğünde hazırlanan bölümde Stan Brakhage, Michael Snow, Ken Jacobs, Robert Breer, Hollis Frampton, Ernie Gehr, Jonas Mekas, Stan Van Der Beek, Jerome Hill, James Benning gibi ustaların filmleri, Türkiye’de ilk defa 35. İstanbul Film Festivali’nde, çekildikleri orijinal formatları olan 16mm kopyalarından, İstanbul Modern Sinema’da izleyicilerle buluşacak.

Otto Preminger: Bir Yönetmenin Anatomisi: İstanbul Film Festivali, sinema tarihinin en özgün, en bağımsız ve en yaratıcı yönetmenlerinden Otto Preminger’i, ölümünün 30. yıldönümünde, 10 önemli filminin yer aldığı özel bir bölümle anıyor. “Kara film” türünü başlatan, “Korkunç Otto” gibi lakaplarla anılan, sınırları zorlayan ve tartışmalara konu olan, filmlerinde tabulara yer veren Otto Preminger’i tanıma ve filmlerini yıllar sonra da olsa büyük ekranda görebilme fırsatı yaratacak bu özel seçki için, daha önce İstanbul Film Festivali’nin birçok özel bölüm ve etkinliğine afiş hazırlayan usta tasarımcı Yurdaer Altıntaş tarafından özel bir afiş de tasarlandı.

***

Festival biletleri 28 Mart'tan itibaren hizmet bedeli eklenmeden, tüm satış kanallarında aynı ücretlerle Biletix satış kanalları ile Atlas ve Rexx sinemalarında açılan ana gişelerden satışa çıktı.

Bilet fiyatları:

Hafta içi gündüz seansları (11.00, 13.30, 16.00 ) yalnızca 8 TL;

Hafta içi 19.00 ve hafta sonu (11.00, 13.30, 16.00, 19.00) tam 18 TL, öğrenci ile 65 yaş ve üstü 14 TL;
Tüm 21.30 seansları 20 TL;

İstanbul Modern, Türkan Saylan Kültür Merkezi ve Hoca Ahmet Yesevi Kültür Merkezi’ndeki gösterimlerin bilet fiyatları 8 TL.

Festival gösterimlerinin başlayacağı güne kadar yapılacak bilet işlemlerinde tüm izleyiciler ön satış indiriminden yararlanacak.

Program için tıklayınız.

Kaynak: Birgun.net