FATİH KIYMAN

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde ortaya attığı “yakın tarih” iddialarını 800 sayfalık “El-Cevap” kitabında ele alan Cumhuriyet tarihi uzmanı Sinan Meydan, Erdoğan’ın Lozan çıkışını tarihi veriler ışığında BirGün’e değerlendirdi. Erdoğan’ın ‘Lozan’la kaybedildiğini’ iddia ettiği adaların 1913 yılında Osmanlı tarafından Yunanistan’a bırakıldığını vurgulayan Meydan’ın Siyasal İslamcıların tarihsel iddialarına dair yorumları şöyle:

“Hem AKP’nin hem Sayın Erdoğan’ın ‘Yeni Osmanlıcılık’ ideolojisi çerçevesinde ‘Türkiye Cumhuriyeti’ni tasfiye’ projesi vardır ve bu çerçevede tarihi bilgi ve belgelere saldırılmaktadır. Siz bugün Lozan’a saldırdığınız zaman, kendi kuruluş belgenize saldırdığınız zaman, ülkenizin hukuki statüsünü, Misak-ı Milli’yi tartışmaya açıyorsunuz demektir ve bu da Türkiye’yi çok tehlikeli bir noktaya götürür.

‘Lozan ezberi’

Tarihsel belgeler ve bilgiler şunu ortaya koymaktadır ki Lozan, Türk tarihinde imzalanan en şerefli, en onurlu, en başarılı anlaşmadır. Dönemin İngiliz ya da Fransız aydınları, gazetecileri ve yazarları kendi ülkelerini ve yöneticilerini ‘böyle bir anlaşmaya imza koydukları için’ eleştirmişlerdir. Diğer yandan Erdoğan, muhtarlar toplantısında, Ege Adaları’nın Lozan ile kaybedildiğini öne sürdü. Bu, siyasal İslamcıların tarih okumasında sıkça gördüğümüz bir ezberdir, ayrıca yanlıştır. Ege adaları Lozan ile kaybedilmemiştir. 1912 yılında patlak veren Balkan Savaşları ile Ege adaları Yunanistan tarafından işgal edilmiş, Osmanlı Devleti, 30 Mayıs 1913 tarihli Londra Antlaşması ve 14 Kasım 1913 tarihli Atina Antlaşmasıyla Ege adalarını Yunanistan’a bırakmıştır.

‘Lozan’da toprak kazanıldı’

Siyasal İslamcı tarih okumasında diğer bir iddia da, Lozan’da Türkiye’nin 2,5 milyon metrekare toprak kaybettiği yönündedir. Bu hesabı yaparken Libya, Mısır, Filistin, Suriye, Balkanlar, Ege Adaları, 12 Ada, Musul ve Hatay üst üste konmakta ve bu rakama ulaşılmaktadır. Aslında Lozan’a giderken bu topraklardan hiçbiri bizim değildi; tamamı savaşlar ve antlaşmalarla kaybedilmiş, ya da işgal altına girmiştir. Osmanlı’nın ‘idam fermanı’ Sevr Antlaşmasıyla Türkiye’ye bırakılan toprak 480 bin km2’dir. Milli Mücadele sonrasında imzaladığımız Lozan antlaşmasıyla Türkiye’nin elde ettiği toprağın yüzölçümü ise 736 bin kilometrekaredir. Yani, 256 bin kilometrekare kazanılmıştır.”

Kaynak: Birgun.net