Türkiye’nin öncü göstergelerde de görülen 2016’da düşük büyüme performansı yakalayacağı beklentisini Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de doğruladı. Ekonomide bir takım iç ve dış şoklar yüzünden Orta Vadeli Program’da (OVP) sapma yaşanacağını söyleyen Şimşek, bu yılı kurgularken kimsenin darbe beklentisi içinde olmadığını söyledi.

Sadece turizm kaybı...

Darbe girişimi, turizm sektörü ve tarımıda yaşadıkları olumsuz durumu Şimşek şu sözlerle ifade etti: “Birinci husus darbe girişimi, onun etkisi üçüncü çeyrekte çok net. İkincisi turizm bu sene çok kötü. Aslında biz bir miktar etkileneceğini öngörmüştük ama bu boyutlarda olacağını öngörmemiştik. Sadece turizmdeki düşüş nedeniyle büyüme üzerinde turizmin etkisi en az 1 puan olacak. Geçen sene iklim şartları gibi nedenlerle tarım güçlüydü ama bu sene tarımın etkisi de öngördüğümüzden daha zayıf. Dolayısıyla birinci ağırlıklı olarak turizm, ikinci olarak darbe girişimi, üçüncü olarak da tarımın etkisiyle bu sene büyüme, öngörülerimizin oldukça altında olacak.”

2016 yılında büyümeyi yüzde 4,5, cari açığı ise yüzde 3,9 olarak öngördüklerini söyleyen Şimşek, “Biz OVP’yi yaptıktan sonra terör olayları çok yoğunlaştı, bir de darbe girişimi oldu. Bütün bunların etkisiyle turizm beklediğimizden çok daha fazla etkilendi” dedi.

Umutlar 2017’ye taşındı

İstihdamda da bekledikleri rakamları yakalayamadıklarını ifade eden Şimşek, zayıf küresel büyümenin de Türkiye’nin cari açığını olumsuz etkilediğini söyledi. Buna karşın 2017 için iyimserliğini koruyan Şimşek, “Bu sene bir takım iç ve dış şoklar nedeniyle OVP rakamlarında sapmalar var ama eğer biz doğru tepki verirsek ki vermeye çalışıyoruz, bunlar geçici iniş çıkışlar olur. Türkiye hızlı bir şekilde 2017’de zemin kazanacak, tekrar çıkış yaşayacak” dedi..

*****

Betam ekonomide daralma bekliyor

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam) tarafından önceki gün kamuoyuyla paylaşılan “Büyümede Yavaşlama Devam Ediyor” başlıklı eylül ayı ekonomik büyüme tahmini notunda da 2016 yılının ikinci çeyrek büyümesinin çeyreklik bazda yüzde 0,3, yıllık bazda yüzde 3,1 ile beklentilerin bir hayli altında kaldığı bilgisi hatırlatılarak yılın üçüncü çeyreğinde büyümenin yerini daralmaya bırakacağı öngörüsü paylaşılmıştı. Raporda Türkiye’de öncü göstergelere göre kamu ve tüketim harcamalarının yavaşladığına işaret edilerek yılın üçüncü çeyreğinde ekonominin yüzde 0,2 daralacağı tahmin edilmişti. Tahmine göre 2016 yılı büyümesi ise yüzde 2,6’da kalacak.

Kaynak: Birgun.net