RECEP YILMAZ [email protected]_yilmaz1
[email protected]

Milyonlarca öğrenci için ders zilinin çalmasına sadece üç gün kala okul alışverişleri hızlandı. Fiyatlar ise yüksek enflasyona boyun eğdi. Okul defteri yüzde 25’lik zamla birincilikte ipi göğüsledi. Okul formalarında artış yüzde 15’e ulaşırken, kırtasiye ürünlerinde zam yüzde 8’i buldu. İstanbul’da okul servis ücretlerine ise yüzde 7 zam geldi. Esnaf yeterince ürün satamamaktan, veliler ise fiyatların yüksekliğinden dolayı şikâyetçi.

Kur ve enflasyon...
Zamlarda döviz kurunda yaşanan artışla yüksek enflasyon etkili oldu. Özellikle asgari ücrette yaşanan yüzde 30’luk zam üretim maliyetlerini artırdı.

Okul sezonuna girerken mevsimsel olarak talepte de artış yaşanması okul malzemelerindeki fiyatları yukarı çekti. Fiyatlarında kayda değer değişim gözlenmeyen ürünlerin ise ucuz Çin malı ürünler olması dikkat çekti. Okul malzemelerinin yüzde 70’i ithal edilirken yüzde 30’u Türkiye’de üretiliyor.

Mahmutpaşa'dan fotoğraflar

Esnaf da mutsuz
İstanbul Fatih’teki Mahmutpaşa semti ise ucuz alışverişin merkezi olma özelliğini sürdürüyor. BirGün’e konuşan bölge esnafları, fiyatlarında ciddi bir artış yaşanmadığını, buna karşın talebin geçen dönemlere göre azaldığını söyledi. Yurttaşların pazarlık yapmasından dolayı da kârlarının ciddi oranda düştüğünü belirten esnaflar döviz kurunda yaşanan dalgalanmaların da kendilerini olumsuz etkilediğini bildirdi.

***

Fiyatlar yüksek

Okula başlarken öğrenciler için temel ihtiyaç olan bazı ürünlerde fiyat aralıkları şöyle:
»Servis ücreti: 1400 - 2100 TL
» Defter: 2,5 TL (kilo)
» Okul çantası: 10-60 TL
» Okul forması: 50-300 TL
» Suluboya: 5-15 TL
» Kalem: 1-10 TL

Kaynak: Birgun.net