HÜSEYİN ŞİMŞEK

ECPAT International ve Uluslararası Çocuk Merkezi, Çocuğa Karşı Ticari Cinsel Sömürü ile Mücadele Türkiye durum raporunu açıkladı. Raporda, AKP’nin cinsel sömürü amaçlı çocuk ticaretine karşı mücadeledeki eksiklikleri vurgulandı.

ECPAT’ın tespitlerine göre, sığınmacıların yaşadığı insan hakları sorunları ile mücadele edeceğini söyleyen AKP, insan ticareti mağdurlarına destek amacıyla kurulan sığınağa yeterli fonu sağlamadı ve sığınakların kapatılmasına neden oldu. Ayrıca kolluk kuvvetlerinin sığınmacıların sorunlarına yönelik çalışmalarında da önceki yıla göre düşüş yaşandı.

ÇOCUKLAR RİSK ALTINDA
Sığınağın kapanmasının ve kolluk kuvvetlerinin çalışmalarında düşüş yaşanmasının ardından Suriyeli sığınmacı çocukların yaşadığı insan hakkı ihlallerinin artışı dikkat çekti. Raporda sığınmacı çocukların zorla evlendirilmesi ile üçüncü ve dördüncü eş olarak satılması olaylarının arttığına yer verildi. Çocukların fuhşa zorlanışının engellenmesinin ötesinde bu durumun arttığına yer verilen raporda, cinsel sömürü amaçlı çocuk ticareti yapılmasının başlıca sorun olduğu bildirildi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin verilerini de içeren raporda, Türkiye'de bulunan Suriyeli sığınmacı çocukların yüzde 4.5’unun evli olduğu belirtildi, sığınma kamplarında cinsel taciz ve istismar riskinden korkan ailelerin, çocuklarını para karşılığında evlendirmeyi daha güvenli bir yol olarak gördüğü tespit edildi.

Rus ve Ukraynalı çocuklar da...
Raporda ayrıca Suriyeli sığınmacı çocukların dışında Rusya ve Ukrayna’dan getirilen çocukların da İzmir, Kuşadası, Fethiye ve Antalya’da fuhşa zorlandığı tespitlerine yer verildi.


Kaynak: Birgun.net