ÇAĞLAR BALLIKTAŞ

İnsan Hakları Derneği(İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı(TİHV) Suriye’de ve Güneydoğu’da süren çatışma ortamıyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Çatışmaların bir an önce sona ermesini isteyen sivil toplum kuruluşları, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 1984’deki kararını hatırlatarak halkların kutsal barış haklarını savunduklarını belirtti.

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, ülkenin savaş ortamında bulunduğunu vurgulayarak Suriye’ye müdahale için hazırlık yapıldığına dikkati çekti. Tanklarla ve toplarla yapılan her müdahalenin yıkım getireceğini dile getiren Türkdoğan “Savaşa bir kere girdiğiniz zaman artık kendinizi tanıyamazsınız. Hükümetin şiddetle çözüm aramasından vazgeçmesini istiyoruz” dedi

“IŞİD’DEN MEDEN KAYGI DUYMADINIZ?"

Çatışmaların yaşandığı Azez ve Cerablus’ta geçmişte IŞİD’in etkili olduğunu belirten Türkdoğan, IŞİD’in varlığından kaygı duymayan AKP’nin, bölgeye PYD girdiğinde kaygı duymaya başladığını söyledi. Türkiye’nin laik bir ülke olduğunu hatırlatan İHD Genel Başkanı Türkdoğan, ” Türkiye laik bir ülke değil mi? Nasıl oluyor da içeride ve dışarıda Sünni bir İslami çerçevede politika izlenebiliyor” diye konuştu. ‘’Halep koridorundan Türkiye’nin ne gibi yaşamsal çıkarı var?’’ diye soran Türkdoğan, Mart 2011’e kadar kimsenin bilmediği bu koridorda şimdi hangi faaliyetlerin yürütüldüğünün açıklanmasını istedi. Bir an önce kamuoyuna bölge hakkında açıklama yapılmasını isteyen sivil toplum örgütleri, milli güvenlik gibi kavramların arkasına saklanılarak gizlilik içine girilmesini kabul etmediklerini vurguladı.

“HER TÜRLÜ KÜRT OLUŞUMUNA KARŞILAR”

Suriye’deki savaşı bitirilmesinin ancak Suriye içindeki dinamikler tarafından sağlanacağını söyleyen Türkdoğan, dışarıdan her türlü müdahalenin sorunu daha da büyüteceği belirtti. Siyasal iktidarın Türkiye’de ve diğer ülkelerdeki her türlü Kürt oluşumuna karşı olduğunu söyleyen Türkdoğan “Türkiye, ırk temeline dayanalı bir Sünni İslami çerçeveye yerleşen bir ülke mi oldu?” sorusunu sordu.

Kaynak: Birgun.net