Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun ek 1'inci maddesinin yürürlükten kaldırılmasına öngören kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na verdi. Tanrıkulu, teklifinde 6638 sayılı Kanun ile Türkiye'de "hukukun üstünlüğü" ve "hukuk devleti" ilkelerinin tamamen ortadan kaldırıldığını ifade etti.

Teklif, “Şiddet olaylarının yaygınlaşarak kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına yol açabilecek toplumsal olaylarda kamu mallarına verilen zararlar ile gerçek ve tüzel kişilerin mallarına verilen zararların Devlet tarafından karşılanması hâlinde, ilgili idare ödeme nedeniyle genel hükümlere göre sorumlulara rücu eder” düzenlemesini yürürlükten kaldırıyor.

'ADALET VE EŞİTLİK İLKESİ ZEDELENDİ'

6638 sayılı kanunla getirilen düzenlemelerin özetinin, Cumhuriyet savcısının yetkilerinin valiye, valinin yetkilerinin kolluk amirlerine devredilmesi olduğunu belirten Tanrıkulu, kanun teklifinde şu ifadelere yer verdi:

"Eşitlik ve adalet ilkeleri ışığında genel hükümlerin uygulanmasını bertaraf eden böylesi bir düzenlemenin adil ve Anayasa’nın 'kanun önünde eşitlik' ilkesinin düzenlendiği 10'uncu maddesine uygun olduğundan söz edebilmek mümkün değildir. Adalet duygusunun ve eşitlik ilkesinin zedelendiği bir toplum düzeninin ise Anayasa’nın 2'nci maddesinde tanımlanan 'hukuk devleti' ilkesi ile bağdaşmaz. Bu nedenle söz konusu düzenleme Anayasa’nın 2'nci ve 10'uncu maddelerine aykırılık oluşturmaktadır. Teklif ile 2911 sayılı Kanuna 6638 sayılı Kanun ile eklenen Ek 1'inci maddenin kaldırılması amaçlanmaktadır."

Kaynak: Birgun.net