BURCU CANSU / [email protected]

KESK, 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nun görüşmelerine ilişkin taleplerini, konfederasyon genel merkezinde düzenlediği basın toplantısı ile duyurdu. Toplantıya, KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse, KESK MYK üyeleri ve bağlı sendikaların yöneticileri katıldı. Köse, 2016 bütçesinin sermaye, savaş ve darbe bütçesi olduğunun altını çizerek, tasarının demokratik katılımcılığı esas almadan, toplumun en geniş kesimlerinin müzakere ve onayına başvurulmadan antidemokratik bir anlayışla hazırlandığını belirtti.

Savunmaya ayrılan pay büyüyor
2016 yılı bütçesinin bir avuç sermaye dışında toplumun tüm kesimleri için yeni vergiler ve zamlar anlamına geldiğini söyleyen Köse, sözlerini şöyle sürdürdü: “2016 bütçesi bir taraftan emekçilere ağır vergi yükü getirirken, diğer yandan savunma ve güvenlik harcamalarına ayrılan devasa kaynaklarla tüm ülkede baskıcı, otoriter ve faşizan yönetim anlayışının kalıcılaştırılması hedefleniyor.

2015 yılı bütçesinde Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlığa bağlı örtülü ödenekler, iç ve dış güvenliğe ilişkin bazı kalemler ve kayıtlara geçmeyen harcamalar dışında 52 milyar TL savunma ve güvenlik harcamalarına ayrılmış idi. Bu yıl tam da savaş bütçesi dememizi haklı kılacak şekilde bu rakam 61 milyar TL’ye çıkarıldı. 2015 yılı bütçesinde artışa rağmen kendilerine ayrılan örtülü ödenek miktarlarının çok üzerinde harcama yapan her iki makamdan 2016’da Başbakanlık için 1 milyar 295 milyon lira, Cumhurbaşkanlığı 434 milyon TL ayrıldı. Savunma ve güvenlik harcamaları bilinen oranıyla bütçenin en az yüzde 11’ini oluşturuyor.”

Emekçiye düşen: Zam ve vergi
2016 yılında emekçileri çok daha kötü günlerin beklediği belirten Köse, “2016 yılının daha ilk ayında çığ gibi büyüyen zamlarla birlikte esnek ve güvencesiz çalışmayı amaçlayan torba yasa Meclis’ten geçirildi, hemen ardından modern kölelik anlamına gelen kiralık işçi bürolarını düzenleyen tasarı gündemleştirildi. Şimdi de kıdem tazminatlarını talan etmeyi, adım adım ortadan kaldırmayı hedefleyen tasarı için kamuoyu oluşturulmaya çalışılıyor” diye konuştu.

“2016 bütçesi ile açık ve gizli zamlar, KDV, ÖTV gibi dolaylı vergi artışları otomatiğe bağlanmış, bütçe gelirleri vergiler aracılığıyla bir kez daha emekçilerin sırtına yüklenmiştir” diyen Köse, vergi gelirleri içinde ilk üç sırayı dahilde ve ithalde alınan KDV (138 milyar TL), Özel Tüketim Vergisi (116 milyar TL) ve Gelir Vergisi (99 milyar TL) oluşturdu ğunu belirtti.

***

KESK’in talepleri

Köse’nin, 2016 bütçesine ilişkin sıraladığı taleplerden bazıları şöyle:

* 2016 bütçesi sermayenin, yerli ve yabancı tekellerin ve savaş lobisinin çıkarları doğrultusunda değil, bütçenin asıl kaynağı olan işçi ve emekçilerin ekonomik ve sosyal ihtiyaçları gözetecek şekilde düzenlenmelidir.

* Özellikle Eğitim, Sağlık ve çalışma Bakanlığı bütçeleri en az iki kat artırılmalıdır.

* Asgari ücret bir ailenin geçimini sağlayacak şekilde belirlenmeli ve tamamen vergi dışı bırakılmalıdır.

* Güvenceli istihdamın korunması ve geliştirilmesi temel yaklaşım olmalı, bunun için öncelikle taşeron ve geçici çalışma kaldırılmalıdır.

* Esnek ve güvencesiz çalışma biçimlerini yaygınlaştırmak yerine tam istihdamlı güvenceli çalışmanın sağlandığı, grevli toplusözleşme hakkının hayata geçirildiği yasal düzenlemeler bir an önce hayata geçirilmeli, kadın emekçilerin insana yaraşır çalışma koşullarına kavuşmasının önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.

Kaynak: Birgun.net