SEBAHAT KARAKOYUN
[email protected]
@ssenyaprak

TBMM'de "Aileyi güçlendirme, boşanmaları önleme" adı altında kuruluşundan itibaren AKP'nin gerici zihniyetini dayattığı Araştırma Komisyonu'nun TBMM Başkanlığı'na sunduğu rapor büyük tepkilere neden oldu. CHP ve HDP'li üyelerin muhalefet şerhi koyduğu raporda kazanılmış hakları geri götürmeye yönelik öneriler demokratik kitle örgütlerinin de tepkisini çekti.

Komisyon'un CHP'li üyelerinden Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir ve katıldığı komisyon toplantısında AKP'li Sait Yüce'nin hedef aldığı Eşitlik İzleme Kadın Grubu'ndan Avukat Hülya Gülbahar, rapora ilişkin eleştirilerini BirGün'e anlattılar.

Amaç kadın haklarını budamak

Candan Yüceer: (CHP Tekirdağ Milletvekili) Böyle bir raporun en can alıcı yeri olan tespit ve öneriler kısmında toplumsal cinsiyet eşitliği kavramına üstünkörü ve bir kere yer verilmiş olması raporun niteliği hakkında fikir vermektedir. Aile danışmanlığı veya terapisi yapabilecek kişilerin arasına İlahiyat Fakültesi mezunlarının yerleştirilme çabası, komisyon süresince tartışılmış; tüm itirazlarımıza rağmen raporda yer almıştır. Aile danışmanlığı ve terapisi profesyoneller tarafından yapılması gereken ciddi ve önemli bir iştir. Halihazırda Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Aile ve Dini Rehberlik bürolarında

2 binden fazla kişi görev yapmaktır. Buna rağmen aile danışmanlığını İlahiyat Fakültesi mezunlarına açmak, abesle iştigaldir.

Çocuk evliliğini özendirecek

Ülkemizin en önemli ve acil önlem alınması gereken sorunlarından birisi çocuk cinsel istismarı ve çocuk evliliğiyken, evliliklerin üçte biri 18 yaşın altında gerçekleşiyorken, erken yaşta evlilikler çocukların en temel insan hakkı olan eğitim haklarının önündeki en büyük engelken, raporda çocukları cinsel istismarcısıyla evlendirmeye yönelik öneri, erken yaşta evlilikleri normalleştirme, meşrulaştırma, özendirme tutumudur. Bu akıl almaz, hiçbir şekilde kabul edilemez önerinin tartışılıyor olması bile vicdanları kanatmaktadır.

AKP zihniyetinin resmi!

Avukat Hülya Gülbahar (Eşitlik İzleme Kadın Grubu) Yıllardır, kadın ve çocuklarla ilgili binbir emekle çıkardığımız yasaların AKP içindeki bir zihniyet tarafından asla benimsenmediğini ve uygulanmaması için ellerinden gelenin yapıldığını zaten görüyor ve söylüyoruz. Bu süreç de gösteriyor ki, bizzat kadın ve çocuk hakları örgütlerine şiddet uygulanarak 30 yıllık mücadele sonucu elde ettiğimiz tüm kazanımlar şimdi beşer onar geri alınıyor. Bu Türkiye için yeni bir süreçtir. Çünkü, komisyon tarafından değiştirilmesi istenen Medeni Kanun, Türk Ceza Kanunu ve Şiddetin Önlenmesi Kanunu; Türkiye’de hem kadın haklarını, hem de çocuk haklarını, tüm yurttaşların haklarını koruyacak en temel yasalardır. Üçünü de alt üst eden bir rapor var karşımızda.

Erkeklere boşanma kolaylığı

Raporun bütününe baktığımızda gördüğümüz şu; bütün erkeklerin değil, kadını bir an önce boşayıp, o boşanmanın faturasını ödememek için çırpınan erkeklerin haklarını koruyup kolluyorlar. O çok önemsedikleri ailenin haklarını bile gözetmiyorlar. Biz kadınlar, şimdi ortadan kaldırılmak istenen tüm kazanımları her türlü siyasal görüşten az sayıda erkeğin desteği, ezici çoğunlukta erkeğin engellemelerine rağmen sisteme kabul ettirmeyi başardık. Geri almaları o kadar kolay olmayacak.

Dilan Dirayet Taşdemir: (HDP Ağrı Milletvekili) Komisyon çalışmaları süresince AKP'li üyelerin yaklaşımıyla yakından tanık olduğumuz "boşanmayı tabulaştırma" anlayışı rapora da yansıtılmıştır. Raporda, kadınların yıllardır mücadele ederek elde ettiği bazı kazanımları geri almaya yönelik öneriler var. Rapora damgasını vuran yaklaşım aslında devletin en tepesinde hakim olan yaklaşım.

Kadın ve erkeğin eşit olduğuna inanmayan br cumhurbaşkanı var. Onun söylemlerini kurumsallaştırma anlayışıyla komisyonlar kuruluyor, raporlar hazırlanıyor.

*****

Raporda neler var?

Ceza Kanunu, Medeni Kanun ve 6284 sayılı Şiddet Önleme Kanunu’nda yapılması istenen değişikliklerin bazıları şunlar:

Çocuk istismarı

Rapor, çocukların cinsel istismarının “rızaya” dayalı olabileceğini ama yine de suç olarak kalması gerektiğini söyledikten sonra çocuk istismarcısının tecavüz ettiği çocukla 5 yıl boyunca “sorunsuz” ve “başarılı” bir evlilik sürdürmesi halinde denetimli serbestlikten yararlanmasını öneriyor. Eğer istismarı gerçekleştiren de 15 yaşın altında olursa istismar suç olmaktan çıkarılıyor. Bu, ailelerin 15 yaş altı çocuklarını (şimdilik resmi nikahla olmasa bile) fiilen “evlendirmelerinin” yolunu açıyor.

“Aile mahremiyetinin korunması” bahanesiyle, aile hukukuna ilişkin tüm davalarda duruşmaların gizli yapılmasını öneren rapor, esas olarak kadın örgütlerini sürecin dışında bırakmak, kadınları yalnızlaştırmak ve zorunlu arabuluculuğa giden yolu açmak için bu öneriyi yapıyor.

Nafaka hakkı gasp ediliyor

Rapor, kadınların nafaka hakkını evlilik süresi ile bağlantılandırarak kısıtlıyor. “Boşanırsam nasıl yaşayacağım” diye düşünecek kadınları boşanmadan caydırmaya çalışıyor.

Aile danışmanlığı

Aile terapisi ve rehberlik hizmetleri verenlerin eğitim alanlarının, psikoloji, psikolojik danışmanlık, rehberlik, sosyal hizmet, çocuk gelişimi ve eğitimi, sosyoloji, hemşirelik, tıp, öğretmenlik alanları ile sınırlı kalmaması, ilahiyat fakültesi mezunlarının da aile danışmanı olarak görevlendirilmesi öneriliyor.

Kaynak: Birgun.net