IŞİD ve El Kaide'nin Eskişehir'de görülen davasının 5'inci duruşması sadece 5 dakika sürdü. IŞİD’e bomba düzeneği götürürken Konya’da yakalanıp, yargılaması başlamadan mahkemece bırakıldıktan sonra yeniden çatışma bölgelerine giderek örgüte katıldığı belirtilen Mehmet A. ile Salih İ.’nin yakalanamadığı için duruşma ileriki tarihe ertelendi. Mahkeme, söz konusu iki sanığın yakalama hallerinin devamına ve yakalanmaları için Cumhuriyet Başsavcılığına yazılan yazının cevabının beklenmesine karar verdi.

Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ‘Terör Örgütü IŞİD ve El Kaide’nin Eskişehir Yapılanması’ davası iddianamesine göre, Suriye’de El Kaide ve IŞİD saflarına katılan Mehmet A., 2013 sonunda memleketine geldi. Bazı şahıslarla irtibata geçti, hazırladığı çanta ile Suriye’ye gitmek için yola çıktı. Kendisini takip eden komiserin ihbarı üzerine savcılık talimatıyla Konya’da 2013’ün Aralık ayında yakalandı. Çantasından kablo, elektronik çözüm cihazı, elektronik dirençler, batarya, lehim makinası ve çeşitli cihazlar, bir miktar para, tabanca, 20 cm uzunluğunda boru ve flaş bellek çıktı. Flaş bellek içerisinde ise Suriye’de faaliyet gösteren Nusret Cephesi Örgütü, El Kaide liderlerinin görüntüleri ve konuşmaları ile saldırı görüntüleri bulundu. Konya 4. Sulh Ceza Mahkemesince tutuklanan Mehmet A. hakkında, 2014’ün Mart ayında ‘Silahlı terör örgütü üyesi olma, izinsiz tehlikeli maddeleri bulundurma’ gerekçesiyle kamu davası açıldı. Mehmet A., yargılaması sürerken Konya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce tutukluluğunun 7. ayında tahliye edildi.

'TAHLİYE EDİLDİ IŞİD SAFLARINA KATILDI'

İddianamedeki bilgiye göre, tahliye sonrası hemen çatışma bölgelerine gittiği belirtilen Mehmet A. ile ilgili yeni gelişme yaşandı. 2014’ün Aralık ayında Eskişehir’den 13 yaşındaki kardeşi E.Ç.’yi IŞİD saflarına kaçıran Ersen Ç. ile birlikte Suriye ve Kobani levhasının altında birlikte çekildikleri kamuflajlı, silahlı fotoğrafları ortaya çıktı. Bunun üzerine Mehmet A. hakkında yeniden ‘silahlı terör örgütü üyesi olmak’ suçundan dava açıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan Mehmet A.’nın aralarında bulunduğu dava dosyası birleşerek Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başladı. ‘Terör örgütü IŞİD ve El Kaide’nin Eskişehir yapılanması’ davasında, sanıkların bazıları yakalanarak cezaevine kondu. Ancak, yargılaması sürerken tahliye edilen örgütün bombacısı Mehmet A. ise Suriye’de tekrar örgüte katılarak savaştığı için yargı önüne çıkarılamadı.

'5 DURUŞMADIR YARGILANAMIYOR'

Sanık Salih B. de yurtdışındaki savaş bölgesinde olduğu için 5 duruşmadır yakalanamadı ve mahkemeye getirilemedi. İddianamedeki bilgiye göre, şüpheli Salih B.’nin bir aile yakınına sosyal medya üzerinden bir gönderi gönderdiği ve bunu polislere vermesini istediği, bu gönderide yapılan incelemede ise, Arapça olarak Le İlahe İllallah yazdığı, yazının altında Muhammed Resulullah yazısı ile DEAŞ IŞİD tarafından kullanılan bayrağın simgesinin yer aldığı, belirtiliyor. İddianamede, şüpheli Salih B. ve Mehmet A.’nın Türkiye dışında çatışma bölgelerinde bulunduğu, yapılan tüm aramalara rağmen yakalanamadığı ve Cumhuriyet Başsavcılığının yakalama kararı ile halen arandığı kaydedildi.

Kaynak: Birgun.net