HABER MERKEZİ

Kamuoyunda ‘kiralık işçilik’ tasarısı olarak bilinen ve sendikaların ‘kölelik düzenlemesi’ olarak nitelediği ‘İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda dün kabul edildi. Tasarının kısa sürede Meclis Genel Kurulu’na getirilmesi beklenirken, işçi konfederasyonları da harekete geçti.

Meclis önünde eylem
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), yarın Meclis’in önünde eylem yapılacağını açıkladı. TBMM Dikmen Kapısı önünde saat 12.00’de yapılacak kitlesel basın açıklamasında, kiralık işçilik tasarısı protesto edilecek, DİSK’in düzenlemeyle ilgili görüşleri kamuoyuyla paylaşılacak. Cuma günü de eylemler çeşitli il ve bölgelere yayılacak. DİSK’in bölge ve il temsilcilikleri tasarıyı protesto etmek için kitlesel basın açıklamaları gerçekleştirecek.

İmza kampanyası
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) dün Bursa’da toplanan Başkanlar Kurulu da kiralık işçiliğe karşı bir dizi eylem kararı aldı. BirGün’ün edindiği bilgilere göre, Türk-İş üyesi işçiler pazartesi gününden itibaren 81 ilde eylemliliklerine başlayacak. Hem işyerlerinde hem de il merkezlerinde stant kuracak olan işçiler, tasarının geri çekilmesi talebiyle imza toplayacak. Daha sonra bu imzalar beş bölgede birleştirilecek ve AKP’nin il örgütlerine basın açıklamaları eşliğinde teslim edilecek.

‘Taşerondan ağır’
Türk-İş Başkanlar Kurulu bildirisinde, kiralık işçilikle ilgili şu ifadelere yer verildi: “Yapılan çalışmalar ve araştırmalar söz konusu düzenlemelerin iş ve işçi dünyasında önemli problemlere yol açacağını, sosyal taraflar arasında güveni sarsacağını, iş barışını bozacağını göstermektedir. Bu nedenle Türk-İş olarak bu tasarının yol açacağı ‘taşeron işçilik’ olarak tanımlanan çalışma biçiminden daha ağır olumsuzlukları, ayrımcılığı ve sorunları Bakanlıkta, Komisyonda, TBMM’de grubu bulunan partiler nezdinde ve kamuoyunda anlatmak için yoğun mesai sarf etmiş bulunmaktayız.”

Kaynak: Birgun.net