ATİLLA ÖZSEVER / [email protected]

Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı ve Türk-İş’teki muhalif sendikaları temsil eden Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP) Dönem Sözcüsü Mustafa Türkel ile kıdem tazminatı konusunu ve Türk -İş yönetiminin tavrını konuştuk.

»SGBP olarak kıdem tazminatı ile ilgili bir açıklama yaptınız. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ı da eleştirdiniz. Konuyu biraz daha açar mısınız?
Türk-İş Başkanı’nın AKP ile üst düzeyde bir ilişkisi var. Çalışanı köle düzeyine indirgeyen, kiralık işçiliği yasalaştıran Özel İstihdam Büroları ile ilgili kanuna yönelik olarak göstermelik açıklamalar yapıldı, Başkanlar Kurulu’nun gazını aldılar. Şimdi de aynı oyunu oynamak istiyorlar. Başkan Atalay, hedef şaşırtıyor, hedef saptırıyor.

»Kıdem tazminatı ile ilgili oyundan neyi kastediyorsunuz?
Öncelikle şunu belirteyim, benim Türk-İş Başkanı ile kişisel bir meselem yok. Ben konuya sınıfsal açıdan bakıyorum, onlarla daha önce aynı yönetimde bulundum, kendilerini gayet iyi tanıyorum. Mevcut durumda her yıla 30 günlük bir kıdem tazminatı ödeniyor. Ergün Atalay, “Çalışan işçiler için kazanılmış 30 günlük hak korunursa diğer konuları görüşürüz” anlamında sözler sarf ediyor. Peki, yeni işe başlayanlar için ne olacak? Kıdem tazminatının fona devri söz konusu olursa, işçi kıdem tazminatını 10 -15 yıl sonra alırsa ne yapacaksınız? Taşeronun, kiralık işçinin kıdem tazminatı, sosyal güvenliği ne olacak? Bu sorulara bir cevap yok.

»Sizin SGBP olarak tavrınız nedir?
Biz öncelikle Türk-İş Genel Kurulu’nun “Fon dahil kıdem tazminatına dokunulması halinde genel greve gidilir” şeklindeki kararına sonuna kadar sahip çıkıyoruz. Yasa Meclis'e gelir gelmez şalteri indiririz. Mevcut durumu tartışma yapmayız, ancak işverenin iflası ve çeşitli nedenlerle bu hakkı alamayanlar için müzakere yapabiliriz. Sendikalı orta ve büyük işyerlerinin kıdem tazminatı ödemesinde bir sorun yok, küçük işyerleri ve bu arada MÜSİAD, Ankara Sanayi Odası gibi kuruluşlar bunu mesele yapıyor. MÜSİAD’ın yüzde 99,9’u tek kuruş kıdem tazminatı ödemedi. Ankara Sanayi Odası da ne kadar tazminat ödemiş? İşte Türk-İş Başkanı bu yapılara çanak tutuyor.

»Eylemlilik açısından ne düşünüyorsunuz?
Biz alanlara ineceğiz. Şimdiden bülten ve bildirilerle işçiyi işyerlerinde bilgilendiriyoruz. Ayrıca bir kıdem tazminatı cephesi oluşturmak için girişimde bulunacağız. DİSK’e bağlı sendikalar, örneğin Birleşik Metal-İş, Sosyal-İş, Nakliyat-İş gibi mücadeleci sendikalarla işbirliği yapacağız. Siyasal anlamda bir ipoteği bulunmayan tüm sendikalarla işbirliğine hazırız. Konfederasyon ayrımı gütmüyoruz. Ancak AKP’ye teslim olan sendikalara ne kadar karşıysak HDP’ye ya da CHP’ye teslim olan sendikal anlayışa da o kadar karşıyız. DİSK ve KESK’te bazı sendikalar siyasal angajman içinde bulunuyor. Bizim için sendikal bağımsızlık çok önemli.

»Sendikal Güç Birliği’nde son durum nedir?
Biliyorsunuz SGBP içerisinde çok önemli yerleri olan Petrol-İş ve Hava-İş sendikalarında yönetim değişti. Çeşitli operasyonlarla, oyunlarla AKP yanlısı yönetimler işbaşına geldi. Bu sendikaların eski genel başkanı olan iki arkadaşımız bu mücadeleye damgasını vurmuş kişilerdir. Müthiş bir kayıp. Bununla birlikte 8 sendika ile SGBP’nin varlığını ve mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz.

Kaynak: Birgun.net