ZEYNEP KURAY / [email protected]

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Bingöl’de 9 Ekim 2014’te İl Emniyet Müdürü Atalay Ürker’e düzenlenen ve 2 polisin hayatını kaybettiği suikasta ilişkin tutuklanan Ali Kılıçgedik ve Erhan Şenyuva yargılanmaları boyunca tutuklu bulundukları Muş Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yöntemiyle savunma yapmalarını hak ihlali olarak kabul etti.

‘Hakların kısıtlanması’
Bu yöntemi gerekçe göstererek mahkumiyet kararını Yargıtay’da temyiz eden Avukat Eren Keskin haklı bulundu. Temyiz talebini inceleyen Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6/1 maddesine atıfta bulunarak şu ifadeleri kullandı: “Tüm duruşmalardan önce SEGBİS sistemiyle savunma yapmak istemediklerini ve mahkemede hazır bulunarak savunma yapmak istediklerini beyan eden sanıkların müdafilerinin aynı yöndeki taleplerine rağmen duruşmalarda hazır bulundurulmayıp SEGBİS sistemi aracıyla yargılanması yapılarak mahkumiyetine karar verilmesi suretiyle savunma haklarının kısıtlanması, kanuna aykırı, sanıklar ve müdafiler ile cumhuriyet savcısının temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, sair yönleri incelenmeyen hükümlerin öncelikle bu sebepten dolayı bozulmasına oybirliğiyle karar verildi.”

Yargıtay’ın verdiği kararı BirGün’e değerlendiren avukat Eren Keskin, bu kararın emsal teşkil edeceğini ve SEGBİS sisteminin sorgulanmasına yarayacağını söyledi. Keskin şöyle devam etti: “Bir insanın kendini ifade edebilmesi için karşısındakinin yüzüne bakması son derece önemlidir. Bazen vücut dili bile bir insanın doğruyu söyleyip söylemediğini anlatır. Ama SEGBİS sistemi bu olanağı tamamen ortadan kaldırıyor” dedi. Keskin, Yargıtay’ın bozma kararından sonra müvekkillerinin duruşmasının 14 Nisan 2016 tarihinde görüleceğini aktardı.

Kaynak: Birgun.net