ONUR EREM @onurerem

Uluslararası Şeffaflık Derneği, dün 2015 Dünya Yolsuzluk Algı Endeksi Raporu’nu yayımladı. Dünyadaki 168 ülkenin değerlendirildiği raporda son 3 yılda yolsuzluk konusunda en büyük gelişmeyi gösteren ülkeler Kuveyt ve Çek Cumhuriyeti olurken Türkiye, en büyük gerilemeyi yaşayan ikinci ülke oldu. 168 ülke arasında yolsuzluk konusunda Türkiye’den daha kötü bir gerileme yaşayan yalnızca Brezilya bulunuyor. Türkiye, yaşadığı bu düşüş nedeniyle 66. sıraya gerileyerek Bhutan, Katar, Bostwana, Yeşil Burun Adaları, Ruanda, Namibya ve Lesotho gibi ülkelerin arkasında kaldı. Yolsuzluğa karşı 2015’in en başarılı ülkeleri Danimarka ve Finlandiya olurken listenin son sırasını Kuzey Kore ve Somali paylaştı.

TÜRKİYE HAKKINDA: SON DERECE ENDİŞE VERİCİ

Şeffaflık Derneği, “Avrupa’nın en kötü ülkeleri” sınıfında yer verdiği Türkiye’nin durumunu “son derece endişe verici gerileme” olarak tanımlarken “Siyasetçiler ve yandaşları devlet kurumlarını gasp ederek güçlerini artırma ve yolsuzluklarını kapama eğiliminde” ifadelerini kullandı. Yolsuzluğa karşı yasaların olduğunu ancak bunların kullanılmadıktan sonra hiçbir işe yaramayacağını hatırlatan raporda “Bu nedenle yolsuzluk yapanlar dokunulmazlıkları varmış gibi rahatça hareket edebiliyor. Yapılması gereken siyasal yolsuzluklarla karşı mücadele ve finans sektöründe reformdur. Ancak bunlar, meclisler daha kapsamlı yasalar hazırlamadan, ülkede gerçekten özgür bir sivil toplum ve medya olmadan mümkün değildir” ifadelerine yer verdi.

Şeffaflık Derneği’nin Türkiye ofisi de, raporun sunumunda yolsuzlukla mücadelede en başarılı ülkelerin basının özgür olduğu, güçler ayrılığı ilkesinin uygulandığı, iktidarı elinde tutanların dürüst insanlar olduğu, bütçeye ilişkin verilerin halktan saklanmadığı ve denetlenebilir olduğu ülkeler olduğunu vurguladı. Bu tavsiyelere karşılık Türkiye’de hiçbir denetlemeden geçmeyen örtülü ödenek miktarı AKP iktidarındaki 13 yılda 17 kat arttı.

Kaynak: Birgun.net