Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme organı Avrupa Komisyonu’nun kararıyla Türkiye'deki yurttaşlar Avrupa ülkelerine vizesiz seyahate bir adım daha yaklaştı.

Avrupa Komisyonu’nun tavsiye niteliğindeki kararı, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu tarafından onanırsa, temmuz ayından itibaren Türkiye yurttaşları Schengen Bölgesi ülkelerine vize almadan gidebilecek, bir ülkeden diğerine geçebilecek.

Diken'de yer alan habere göre; Schengen Bölgesi, 26 ülkenin toplamından meydana geliyor. Aynı zamanda Avrupa Birliği üyesi 22 ülke Schengen Müktesebatı’nın tamamını uyguluyor.

Diğer dört ülke ise Avrupa Serbest Ticaret Birliği içerisinde ancak Avrupa Birliği’nin dışında. Avrupa Birliği üyesi olmamasına rağmen, İzlanda, Norveç, İsviçre ve Lihtenştayn vatandaşları Schengen Bölgesi’nde serbestçe seyahat etme hakkına sahip.

Özel üyeler
Avrupa Birliği’nin ve Schengen Antlaşması’nın üç özel üyesi bulunuyor. Avrupa kıtasının dışında kalsa da Portekiz’e bağlı olan ada topluluğu Azorlar, Madeira ve İspanya’ya bağlı Kanarya Adaları da Schengen sınırları içerisinde yer alıyor.

Diğer yandan, Monako, San Marino ve Vatikan Schengen Antlaşması’na tabi olmadığı halde, şehir devlet statüleri gereğince, sınırlarını Schengen üyesi ülke vatandaşlarına açıyor.

Altı ülke ise Schengen Anlaşması’nın dışında kalıyor. Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen, Britanya ve İrlanda Schengen üyesi değil.

Ayrıca Schengen Bölgesi adayı Kıbrıs, Romanya, Bulgaristan ve Hırvatistan da henüz Schengen Bölgesi’ne aday konumunda.

Schengen Bölgesi yüzlerce havaalanı, liman kapısını, 4 milyon 312 kilometrekarelik bir alanı ve 419 milyonluk bir nüfusu içine alıyor.

Vizesiz gidilebilen diğer Avrupa ülkeleri
Bunların dışında Türkiye'deki yurttaşlar şu Avrupa ülkelerine de vizesiz gidebiliyor: Sırbistan, Karadağ, Makedonya, Ukrayna, Bosna-Hersek, Moldova, Arnavutluk, Belarus ve Kosova.

Kaynak: Birgun.net