Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) “Adli ve İdari Yargı 2016 Yaz Kararnamesi”ni yayınladı. “Sürgün ve kıyım” kararnamesi ile adli yargı alanında 3 bin 228, idari yargı da ise 518 hakim ve savcının yeri değiştirildi.
Kararnamede, hükümete yakın bazı isimlerin ödüllendirilip, muhaliflerin adeta sürgüne gönderilmesi dikkat çekti. HSYK seçimlerinde YARSAV’dan aday olan iki ismin görev yerleri de değiştirildi. Buna göre Cumhurbaşkanına hakaret maddesinin TCK’dan çıkarılmasını isteyen Karşıyaka Hakimi Murat Aydın, Trabzon hakimliğine, İzmir Hakimi Ayşe Sarısu Pehlivan da Karşıyaka hakimliğine atandı.

Hakimlik sınavından 9 bin aday arasında 90 puan alarak 71. olan kızının, mülakat sınavında elenmesine tepki göstererek, Adalet Bakanlığı sınavlarındaki torpili belgesiyle ispatlayan Çanakkale Savcısı Menderes Arıcan, geçici olarak görevlendirildiği Malatya’ya bu kez kalıcı olarak atandı. Yargıçlan Sendikası üyesi Danıştay 10. Daire Tetkik Hakimi M.Önder Tekin İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne gönderildi.

Kararname ile MHP’de kurultay kararına tedbir koyan Gemerek hakimi İlhan Işık’ın Sungurlu hakimliğine, Poyrazköy davasına bakan eski İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Vedat Yılmaz Abdurrahmanoğlu’nun ise İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına atanması dikkat çekti. Kararname ile 12 Eylül ve Turgut Özal Davalarını açan Ankara eski özel yetkili savcısı Kemal Çetin Adana’ya, Yıldırım Bayyurt ise Samsun Savcılığına atandı.

Fezlekecilere terfi

Dokunulmazlıkları kaldırılması istenen milletvekilleriyle ilgili onlarca fezleke hazırlatan Diyarbakır ve Van adliyeleri başta olmak üzere, bazı büyükşehirlerin başsavcıları da değiştirildi. Diyarbakır Başsavcısı Ramazan Solmaz, Antalya Başsavcılığı’na getirilirken, Düzce Başsavcısı Kamil Erkut Güre de, Diyarbakır Başsavcısı oldu. Giresun Başsavcısı Ömer Karişit, Van Cumhuriyet Başsavcılığına, Niğde Başsavcısı Ahmet Tekne, Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığına, Nazilli Başsavcısı İlker Yazıcı, Kahramanmaraş Başsavcısı, Erzurum Başsavcısı Ahmet Çiçekli Ordu Başsavcısı, Yozgat Başsavcısı Ahmet Yavuz, Samsun Başsavcısı, Kilis Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal da Cumhuriyet Başsavcılığı’na atandı.

“Sehven” savcısına ödül

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu hakkında fezleke hazırlayan, sonrasında sehven olduğunu öne süren ve HSYK tarafından bu gerekçeyle hakkında soruşturma açılarak geçici görevle Edirne’ye gönderilen Savcı Mehmet Demir, ödüllendirilerek Bakırköy Başsavcıvekilliğine getirildi. Kararnamede diğer, dikkat çekici diğer atamalar da şöyle: Ergenekon savcısı Zekeriya Öz ile beraber Dubai’ye tatile giden savcı Ali Güngör, Kilis Savcılığına,

Ankara’daki gezi olayları sırasında Ethem Sarısülük’ü vuran polisi 7 yıl 9 ay hapse mahkum eden Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Afak İlleez, tenzil-i rütbe ile düz hakim olarak Ankara Batı (Sincan) Hakimliğine, 12 Eylül ve Turgut Özal davalarını açan eski özel yetkili savcı Kemal Çetin Adana Savcılığına, Deniz Baykal’a kaset soruşturmasına bakan eski özel yetkili savcı Yıldırım Bayyurt, Samsun Savcılığına,

17-25 Aralık damgası

17-25 Aralık soruşturmalarının ardından, İstanbul’da terörden sorumlu başsavcı vekili olarak görevlendirilen Orhan Kapıcı, Bakırköy Başsavcılığına, 17-25 Aralık soruşturmalarına bakan savcılar Celal Kara ve Muammer Akkaş hakkında dava açan Bakırköy Başsavcıvekili Engin Uçak, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Savcılığına, 17 Aralık sürecinde İzmir’de, dönemin ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın bacanağının da aralarında bulunduğu isimler hakkında liman yolsuzluğu soruşturmasını yürüten savcı Ali Çelik, Erzurum savcılığına, Anayasa Mahkemesi raportörü Mustafa Çağatay, Balıkesir hakimliğine, 2005 yılında Şemdinli olayları ile ilgili soruşturmayı yürüten ve dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt için iddianame hazırlayan Ankara Savcısı Ferhat Sarıkaya, Elazığ savcılığına getirildi.

Karaman’dan Konya’ya

Karaman’da 10 çocuğa cinsel istismarda bulunmaktan yargılanan Muharrem Büyüktürk’e 508 yıl 3 ay hapis cezası veren Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı hakim Kadir Gezici de Konya Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na atandı.

***

Görüşlerim nedeniyle sürüldüm

Cumhurbaşkanına hakaret suçunun iptali için AYM’e dava açan, Can Dündar’la Erdem Gül’e destek mektubu gönderen, AYM’nin imam nikahıyla ilgili kararlarını eleştirmekten çekinmeyen Karşıyaka Hakimi Murat Aydın ve hakim eşi Gülay Aydın, Trabzon’a sürüldü. Yarsav Başkan Yardımcısı Aydın: “Verdiğim kararlar, açıkladığım görüşlerim nedeniyle sürüldüm. Beni sürmek yüreklerini soğutmaya yetmediği için eşim hakim Gülay Aydın’ı da sürmüşler. Takdir, adına yargı yetkisini kullandığım milletimindir” dedi.

Kaynak: Birgun.net