ONUR EREM
[email protected]
@onurerem

İzmir’de vicdani retçilerin, savaşların yarattığı yıkımı anlatan fotoğraf sergisine önceki gün polis saldırdı, sergiyi düzenleyen 9 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan vicdani retçilerden Ceylan Doğaner, yaşadıklarını BirGün’e anlattı.

Halk ilgi göstermişti

15 Mayıs Dünya Vicdani Retçiler Günü yaklaşırken Feministler İzmir, Anarşist Komünist İnisiyatif ve vegan hayvan özgürlüğü aktivistlerinden oluşan bir grup olarak Alsancak Ordu Evi karşısındaki parkta “Savaş Nerede?” temalı bir fotoğraf sergisi açmaya karar verdiklerini söyleyen Doğaner, sergi için şiddet pornografisi içermeyen, kan olmayan ve daha çok savaşların geride bıraktığı yıkımı gösteren 8 fotoğraf seçtiklerini anlattı:

“Parkta fotoğrafların yanı sıra bugüne kadar vicdani ret ilan eden tüm insanların vicdani ret açıklamalarının fotokopilerini bıraktık. Yarım saat boyunca halk ilgi gösterdi, kadınlar çocuklarıyla inceledi. Tek bir negatif tepki görmedik. Fakat yarım saatin sonunda önce 10 sivil polis geldi ve ‘Şikayet aldık, insanlar rahatsız oluyor. İzin almadan böyle bir sergi yapamazsınız’ diyerek sergiyi kaldırmamızı istedi. Biz reddedince tartışma çıktı”

‘Savaş değil temizlik’

“Fotoğrafların arasında dünyanın farklı yerlerinden olduğu gibi Türkiye’den Cizre’nin fotoğrafı vardı. Polisler bize ‘Orada yaşanan savaş değil bir temizlik operasyonu’ dedi ve fotoğrafları kaldırmazsak gözaltına alacaklarını söyledi. Tartışma sürerken sivil polislerin sayısı 50’ye çıktı, otobüslerle çevik kuvvet geldi. 8 tane de TOMA vardı, fotoğraf başına bir TOMA getirmişlerdi. Sonunda bizi gözaltına alarak karakola götürdüler.”

Polislerin kendilerine ‘sizi zaten alanlardan tanıyoruz’ dediklerini söyleyen Doğaner, karakolda susma haklarını kullandıklarını, polislerin kendilerine psikolojik baskı uyguladığını ve akşam saatlerinde serbest bırakıldıklarını belirtti: “Avukatlarımızın söylediğine göre ‘halkı askerlikten soğutmak’ suçundan yargılanabiliriz.”

Gözaltına alındıkları parkta pek çok kişinin izin almadan etkinlik düzenlediğini hatırlatan Doğaner “O resimleri parkta 1 TL’ye satıyor olsaydık, zabıta ‘gidin’ derdi. Ama politik bir etkinlik olduğu için gözaltına alındık. Savaşın yarattığı yıkımın gizli kalmasını istiyorlar.Biz anti-militaristler olarak bu savaştan rahatsızız ve savaşın yıkımını göstermeye devam edeceğiz. Bir hafta boyunca etkinliklerimiz olacak.”

Kaynak: Birgun.net